Спортзал вінницького клубу ”Атлант”. В’ячеслав Огір робить вправи під наглядом тренера Олександра Бабаєва

Чоловік почав тренуватися два роки тому.

— Сколіоз виникає, коли в організмі мало ресурсів і м’язи не можуть утримати перекошування хребта, — говорить тренер спортивного клубу ”Атлант” Олександр Бабаєв, 47 років. — М’язи ростуть у неправильному напрямку, і хребет більше вигинається.

У дітей перекошування буває через пологові травми — вивих чи підвивих одного-двох шийних хребців, у дорослих — через неправильну поставу. На недугу вказують нерівні плечі, скіс хребта, випинання ребер з одного боку. Лікарі кажуть, що зі сколіозу може розвинутися радикуліт, запалення сідничного нерва, різкий біль у попереку, плоскостопість.

— Заняття у спортзалі — один з елементів лікування сколіозу, — каже тренер. — Фізичні вправи потрібно робити регулярно. Якщо тренування припинити, через два тижні почнеться зворотній процес. М’язи ослабнуть, і знову з’являться негаразди.

У спортзалі беруться лікувати сколіоз першого та другого ступеня, доки викривлення не затверділо. Заняття складаються з лікувальної фізкультури та вправ на тренажерах. На сколіоз хворіють 5 процентів населення Землі.

— Сидячий спосіб життя зараз веде 90 відсотків молоді. Іноді страшно подивитися, які згорблені юнаки та дівчата ходять вулицями. Якщо залишити, як є, то після 35 років можна перетворитися на інваліда. М’язи на спині — запорука здоров’я хребта, — зауважує він. — Але самому займатися не можна. Досвідчений тренер знає, які саме навантаження й на які групи м’язів треба застосувати, під яким кутом і скільки часу їх виконувати.

Олександр Бабаєв запевняє, що тренуватися самостійно можна лише через рік після занять із тренером.

— Перед тим, як почати займатися з людьми по виправленні сколіозної осанки, я проштудіював купу спеціальної літератури, — говорить Бабаєв. — Тому добре знаю анатомію, індивідуально підбираю комплекс навантажень.


Переглядів: 15975
Поширень: 0