17 лютого у залі засідань міської ради відбулось чергове засідання робочої групи по підготовці Статуту територіальної громади м. Вінниці. Окрім членів робочої групи та представників мас-медіа до участі у засіданні був запрошений доцент кафедри Національної академії України при Президентові України Андрій Дуда.

Андрій Дуда розповідає, що в Україні спостерігається тенденція до розвитку статутного права. Статути територіальних громад дозволяють враховувати особливості адміністративних одиниць та заповнити «білі плями» правового регулювання місцевого самоврядування. Окрім того, Статут є елементом певної історичної традиції. Прийняття статуту - це добра воля міської ради. Чинним законодавством передбачена його обов\'язкова реєстрація у органах юстиції, а це вже є ознакою певної стабільності цього документу, який часто-густо назвивають Малою Конституцією територіальних громад.

До створення Статуту міста влада хоче максимально врахувати думку мешканців Вінниці. Для цього було запропоновано створити інтернет-ресурс, на якому вінничани змогли б давати свої пропозиції щодо наповнення Статуту та обговорювати їх в он-лайн режимі. На засіданні було представлено проект сайту statut.vn.uа, розроблений компанією «Інформаційні технології RIA». Вже найближчими днями сайт стане доступним користувачам.

«Сайт по створенню Статуту громади міста - це унікальне явище, коли в он-лайн режимі вінничани можуть висловлювати свою думку, - каже міський голова Володимир Гройсман. - Це дуже потужний інструмент поєднання громадської думки з тією фаховою роботою по розробці положень Статуту, якою буде займатися робоча група». Головна сторінка сайту містить інформацію про те, що собою являє Статут та у який спосіб можна подати свою пропозицію. До пропозицій можна буде розміщувати коментарі користувачів та експертів. Наповнення та модерацію інтернет-ресурсу здійснюватиме Інформаційно-аналітичне управління міської ради.

Після широкого обговорення громадськістю міста та аналізу усіх пропозицій буде розроблено проект Статуту, який до кінця 2009 року планується подати на розгляд сесії міської ради.


Переглядів: 3756
Поширень: 0