Поспішаючи на відпочинок, чимало водіїв забувають про обережність та розсудливість. У період відпусток, коли так хочеться швидше дістатися місця призначення, водії часто проводять за кермом по 10-12 годин поспіль, що нерідко призводить до негативних наслідків.

Сон за кермом – явище вкрай небезпечне. Багатьом водіям знайома ситуація, коли після багатьох годин їзди за кермом голова буквально падає на груди і здається, вже немає ніякої можливості чинити опір сну. Відчувши наближення такого стану, розсудливі водії з\'їжджають з дороги і влаштовуються на відпочинок. Але, на жаль так чинять далеко не всі. Багато хто, намагаючись подолати сонливість, посилено палить, розмовляє з пасажирами, п\'є міцний чай або каву. У кращому випадку, такі водії роблять короткочасні зупинки, щоб трохи розім\'ятися або поспати. Всі ці дії, між тим, рідко дають бажаний результат. Найчастіше вони стають лише приводом для самообману, коли у водія створюється ілюзія, що вже все в порядку.

Дорожньо-транспортні пригоди з вини водіїв, які заснули за кермом, як правило, характеризуються великою кількістю постраждалих людей. Навіть некерований легковий автомобіль, що їде зі швидкістю до вісімдесяти кілометрів на годину, може накоїти чимало лиха, не кажучи вже про пасажирські автобуси і фури.

Тож перед поїздкою на далекі відстані дотримуйтесь нескладних рекомендацій, що дозволять вберегтися від негативних наслідків пов’язаних з перевтомою:

  • тривалість сну перед поїздкою повинна бути не менше семи годин;
  • не приймайте заспокоюючих ліків;
  • робіть 15-хвилинні перерви на відпочинок кожні дві години;
  • не намагайтеся проїхати відразу 500-600 км без зупинки;
  • якщо ви палите, частіше провітрюйте салон;
  • не переїдайте перед дорогою;
  • найкращий спосіб боротьби з втомою – це сам сон. Якщо ви відчуваєте що засинаєте, зупиніться у безпечному місці, на майданчику відпочинку або на широкому узбіччі і подрімайте хоча б 15-30 хвилин.

Не забувайте! Правила дорожнього руху забороняють водієві керувати транспортним засобом у стані стомлення (п.2.9б ПДР України)



Переглядів: 3681
Поширень: 0