Деякі пропонують новим покупцям одразу сплатити всю суму, інші намагаються переоформити на нових власників кредит. Та купувати в банків заставне майно — ризиковано, переконаний голова Спілки юристів Вінницької області Олексій Гончар, 42 роки.

— Позичальник, у якого примусово відібрали заставне майно, може ще довго судитися з банком. Якщо є рішення суду на користь фінансової установи, то колишній власник може його оскаржити. Цілком можливе й накладання заборони на оформлення цього майна в порядку забезпечення позову.

Які ризики при купівлі житла з прописаними в ньому колишніми власниками?

— Таке житло взагалі не варто купувати. Виселення попередніх власників може призвести до судової тяганини на кілька років.

На що звернути увагу при переоформленні кредитного договору?

— Насамперед потрібно уважно прочитати договір, запропонований банком, просити працівників пояснити всі його пункти. Наприклад, у договорі є посилання на підпункти, на які людина не завжди звертає увагу. А саме в них можуть бути прописані підняття відсотків у разі інфляції або росту курсу валюти. Краще проконсультуватися щодо договору з юристами.

Хто має доплачувати різницю, якщо майно було продано за меншу суму, ніж сам кредит?

— Передовсім варто дивитися договір. Найчастіше різницю має повертати позичальник — власник заставного майна, або майновий поручитель, якщо такий був.

Можна продати окремо земельну ділянку, на якій стоїть заставлений будинок?

— Як правило, земельна ділянка переходить у власність разом із будинком. Хоча бувають випадки, коли попередні власники продали частину земельної ділянки. Тоді якщо її продано законно, то формується дві земельні ділянки, одна з яких переходить до нового власника згідно з договором купівлі-продажу і на яку видається державний акт про право власності. На іншу земельну ділянку формується технічна землевпорядна документація і також видається державний акт про право власності.


Переглядів: 3437
Поширень: 0