В Україні йде формування Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов. До нього будуть внесені списки людей, які стоять на черзі за місцем проживання. Але спочатку кожному, хто хоче й надалі бути в черзі, потрібно уточнити свої дані. Вінничанам для цього необхідно звернутись до «Прозорого офісу» по Соборній, 59 на 36-те місце. Якщо людина до 1 жовтня не підтвердить потребу у житлі, вона буде автоматично виключена із черги. Всю необхідну інформацію можна отримати за телефоном 59-52-22.

Таке поняття як черга на житло з’явилось ще за радянських часів, коли у держави була можливість видавати безкоштовні квартири. Після розпаду Радянського Союзу така практика розпочала поступово відходити в історію. На сьогоднішній день випадки видачі безкоштовного житла стали одиничними. Але питання квартирного забезпечення залишається актуальним, особливо для молодих сімей. Враховуючи такий стан справ, кілька років тому у Вінниці було прийнято рішення будувати муніципальне житло, яке передбачає можливість придбати квартиру значно дешевше ніж на комерційному ринку нерухомості. Сьогодні вже зводиться третій такий будинок. Є програми здешевлення житла і на державному рівні. Щоб взяти участь у таких програмах і потрібна, в переважній більшості, довідка з черги на житло.

На сьогоднішній день у Вінниці майже п’ять тисяч вінничан стоять на кооперативній черзі на житло (це черга складається із людей, які готові брати участь у кооперативному будівництві житла) та ще понад три тисячі тих, хто очікує на безкоштовне державне житло. Щоб всі ці люди увійшли до Єдиного державного реєстру, вони повинні перереєструватись в департаменті житлового господарства міської ради через «Прозорий офіс» (36-те місце). В іншому випадку їхні дані не можна буде включити до реєстру через недостатній об’єм інформації про людину. Адже раніше під час оформлення на чергу не надавався, наприклад, ідентифікаційний код.

Для актуалізації своїх даних у міській черзі на житло потрібно мати ксерокопію паспорту та ідентифікаційного коду усіх членів сім’ї, які стоять на черзі. До пакету документів має також входити довідка про склад сім’ї (форма №3), та довідка з БТІ або реєстраційної служби про відсутність нерухомої власності. Ті вінничани, хто мають пільги, повинні ще й надати відповідний документ, який це підтверджує.

Єдиний реєстр формується на рівні держави відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №238. Ця електронна база дасть можливість контролювати чергу та унеможливить зловживання із просуванням по ній.



Переглядів: 5468
Поширень: 0