Для того, щоб спростити та впорядкувати процес нарахування і розрахунку за спожиті комунальні послуг, з липня у Вінниці запроваджується централізована система збору показників приладів обліку. Пілотний проект на першому етапі дозволить об’єднати бази даних показників лічильників, які обліковують об’єми споживання гарячої і холодної води та газу. В подальшому, для підвищення якості збору показників і точності нарахування, цей ресурс зможе використовувати й «Вінницяобленерго».

Такий централізований збір показників на сьогоднішній день є необхідністю. Адже, таким чином вдасться зменшити кількість випадків, коли показники лічильника споживачів не співпадають із показниками, по яких постачальники комунальних послуг виконують нарахування. Громадяни, які зафіксують дані своїх приладів в єдиній базі, убезпечать себе від таких розбіжностей, а відтак і від неправильних нарахувань.

Особливо важливим таке співпадіння між показниками лічильника є для мешканців, що бажають оформити державну допомогу. Адже субсидія надається на поточні нарахування, які здійснює підприємство. І саме наявність показників лічильника у єдиній базі абонплати з зазначенням показників лічильників протягом останніх трьох календарних днів місяця стане підтвердженням обсягів споживання послуги.

Вчасна подача показників лічильника дозволить також уникнути і непорозумінь у разі, коли на державному рівні буде прийнято рішення про повернення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги. Якщо не буде різниці в показниках лічильника, то не буде й накопичуватись борг, а, відповідно, і рости пеня.

Внести показники лічильника можна через кілька каналів: через Інтернет та по телефону. Через Інтернет це можна зробити на вже відомому сайті www.pay.vn.ua. На сторінці кожного користувача (в Персональному кабінеті) вже є така можливість. «Взагалі розрахунки через Інтернет - це досить прогресивний і цивілізований напрямок, який використовують дедалі більше вінничан. На сайті pay.vn.ua зручно і просто сплачувати за послуги. Так само просто тут вносити показники лічильника», - розповідає директор департаменту міського господарства Василь Броварник.

Люди, які не користуються Інтернетом, можуть зафіксувати показники в базі даних по телефону. У них буде два варіанти введення показників. За номером 500-160 введення відбуватиметься в тональному режимі, тобто людина самостійно, слідуючи інструкції, повинна набирати показники. В іншому випадку можна подзвонити оператору за телефоном 65-11-11 та продиктувати свої показники. У цьому випадку оператор сам вносить показники лічильника.

«Якщо людина протягом трьох останніх днів місяця подасть показники лічильника, то саме цей показник буде врахований при нарахуванні постачальниками газу та води. Ці нарахування потім будуть відображені у єдиних рахунках, які отримують мешканці багатоповерхових будинків. Жителі приватного сектору можуть побачити їх на сайті www.pay.vn.ua. До 20 числа кожного місяця людина має сплатити за комунальні послуги, а за газопостачання – до 10 числа», - говорить Василь Броварник.



Переглядів: 18827
Поширень: 0