Ніколи зчіпні якості шин не мають такого значення, як на снігу чи ожеледиці. Не існує шин, які можуть усе; під час справжньої зими потрібні спеціалізовані шини, а саме зимові. Для зимових шин потрібен спеціальний профіль та склад гумової суміші, придатної для використання під час пониженої температури. З літніми шинами цього ефекту не досягнути, особливо непридатна для експлуатації зимою конструкція високошвидкісних літніх шин класу Н, V и ZR.

Якщо поїздки здійснюються переважно у районах із значним сніговим покровом, тоді взагалі рекомендуються вузькі зимові шини. При експлуатації автомобіля на магістральних автодорогах перевагу необхідно віддавати широким шинам.

Допустимі розміри зимніх шин передбачені у технічній характеристиці до автомобіля.

Принципово важливе питання тиску у шинах, він впливає на експлуатацію шин, ходові якості, опір розкачуванню авто та схильність до появи дефектів. У зимових шинах питання тиску має ще велике значення, так як, по-перше, дія шини на сніг значною мірою залежить від тиску накачаного повітря, по-друге, у сучасних зимових шин є цілий ряд розрізів у блоках протектора (ламелів) зі значною кількістю профільованих граней і високими блоками профілю. Усе це сприяє зчепленню на снігу, створює підвищену тягу, а в умовах аквапланування вода швидко відводиться. Як правило, тиск повітря в зимових шинах має бути вищий на 0,2 бару у порівнянні з літніми шинами. Лише у деяких потужних автомобілях в такому підвищенні тиску немає необхідності.

У зв’язку з цим, враховуючи скрутну фінансову ситуацію у дорожній сфері, з метою підвищення безпеки дорожнього руху, Державтоінспекція Вінниччини наполегливо рекомендую усім без винятку водіям автотранспортних засобів завчасно придбати зимові шини, укомплектувати свої транспортні засоби протибуксуючими засобами (ланцюги, браслети, килимки, троси тощо), ліхтарями аварійної зупинки, світлоповертаючими жилетами та іншими необхідними спеціальними засобами.

Про існування небезпеки для дорожнього руху пов’язаної з несприятливими погодними умовами слід проінформувати відповідні служби:

  • ДСНС – (0432) 46-04-11
  • Служба автодоріг у Вінницькій області – (0432) 67-01-92
  • Управління цивільного захисту Вінницької ОДА – (0432) 67-11-35
  • УДАІ УМВС – (0432) 59-33-33



Переглядів: 3665
Поширень: 0