Сьогодні внутрішньобудинкові електромережі працюють на межі своїх можливостей. У радянські часи, коли зводилась переважна більшість вінницьких будинків, на кожну квартиру передбачалося по 1,5 кВт дозволеної потужності, яких на той час для споживачів було цілком достатньо. Сьогодні ж потужність тільки одного сучасного приладу обігріву може становити 2-5 кВт. А при майже одночасному включенні енергоємних електроприладів необхідна потужність для їх роботи зростає в рази. Електромережі не розраховані на такі навантаження, через що відбуваються аварійні вимкнення електроенергії.

У зв’язку із необхідністю економії газу взимку можливе ще більше навантаження, що може призвести до аварійних відключень електроенергії.

Ситуація буде стабільна, якщо кожен мешканець з розумінням поставиться до складної ситуації, яка склалась у нашій державі, і не стане перевантажувати електромережі надмірним використанням побутових електроприладів та освітлення, особливо в години-пік.

Щоб справно працювали мережі електропостачання, а люди могли економити електроенергію та власні кошти потрібно:

  • Замінити звичайні лампочки розжарювання на енергозберігаючі або світлодіодні. Вони ефективніші в 2-10 раз (на освітлення припадає переважна більшість використання електроенергії).
  • Хто планує в подальшому використовувати лампочки розжарювання, варто встановити диммер для регулювання яскравості світильника.
  • Купувати побутову техніку класу споживання «А» або «А+». Вона на 30 – 50% споживає менше електричної енергії ніж прилад класу «В».
  • Пік навантаження на мережі енергопостачання припадає на період з 20:00 до 22:00. Тому у цей час не варто запускати прилади тривалого циклу (наприклад, пральні машини, посудомийки, мультиварки, прилади обігріву тощо).
  • Завантажувати пральну машину повністю. Це дозволить зменшити перевитрати енергії до 15%. Невірний режим прання призводить до споживання 30% зайвої енергії.
  • Регулярно чистити електрочайник. Накип збільшує витрати на нагрів води на 30%.
  • Виключати всі електроприлади, які не використовуються (не залишати їх у режимі очікування). Це дозволить економити ще 8% електроенергії.
  • Не залишати пристрої на зарядці більше, ніж необхідно для повної зарядки акумулятора.
  • Вимикати світло, виходячи з кімнати.

Від кожного з нас сьогодні залежить, як наша держава і, зокрема Вінниця, витримає новий опалювальний сезон.



Переглядів: 4600
Поширень: 0