У час коли на сході України проводиться антитерористична операція, «не чисті на руку» громадяни непогано пристосувались заробляти на біді людей. На авторинках та в об’явах з’явилось багато автомобілів із цінами дещо нижчими від загально ринкових. Продавці розповідають про те що їм просто дуже потрібні гроші, або про проблеми в родині, пояснюючі чому машина «недорога». Але, як з’ясовується згодом, ці автівки із зони АТО і потрапили вони на вільну від окупантів територію України не зовсім законно. У когось автомобіль відібрали просто на дорозі, викинувши із нього власника, якийсь забрали з парковки, чи іншими методами «віджиму». Потім такі ділки або використовують авто для потреб ДНР, ЛНР, або виставляють на продаж.

Найчастіше що пропонують злочинці – передають техпаспорт разом з авто або пропонують придбати автомобіль по дорученню. Потім з’ясовується, що автомобіль викрадений або власник заявив в міліцію що писав доручення під примусом.

Тож як вінничанам розпізнати «віджатий» автомобіль і не перетворити купівлю авто в проблему, коли немає ні авто, ні грошей.

Вінницький фахівець, який спеціалізується на продажу вживаних авто Вадим радить, купуючи автомобіль, знімати його з обліку разом з продавцем, проводити експертизу в ДАІ, брати довідку-рахунок і переоформляти на нового власника.

Тобто, покупець разом з продавцем приїжджає в МРЕО ДАІ, фахівець перевіряє чи співпадає номер кузова з номером авто, зареєстрованим в техпаспорті, перевіряють по базі даних ДАІ, чи не міститься авто в угоні, знімають її з обліку. Потім покупець отримує відповідно довідку-рахунок.

В такому випадку покупець несе витрати – приблизно 2 – 2,5 тис. гривень, але тоді можна бути впевненим що з авто все гаразд, і його без проблем можна поставити на облік вже на нового власника.

Як вінничанам не купити «віджату» в зоні АТО автівку

Окрім проблемних автомобілів із зони АТО є ще набагато простіші схеми «розводняків», які будуються просто на заохоченні клієнта до купівлі авто та на банальній довірі. Такими схемами користуються продавці через Інтернет. Наприклад – дають в Інтернет об’яву про продаж машини за ціною дешевше ринкової. Покупець дзвонить, його все влаштовує і він хоче придбати авто. Продавець починає заохочувати потенційного клієнта і брати поспіхом, пропонуючи перерахувати завдаток 1 – 2 тисячі гривень. В результаті покупець перераховує гроші, а продавець потім просто зникає. Тож фахівці радять не довіряти і не перераховувати завдатки, людям яких не знаєш.

Взагалі всі схеми «розводняків» побудовані на жадібності, як відомо безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Тож будьте пильними вінничани і не довіряйте незнайомим людям.



Переглядів: 5113
Поширень: 0