Про енергозбереження в Україні говориться давно і багато, але прості й зрозумілі покрокові інструкції: що саме робити українцю, який хоче почати будувати енергетичну незалежність України власними руками прямо зараз, знайти нелегко. Тож ми пропонуємо Вам прості інструкції, за допомогою яких, кожен, незалежно від доходів, може зберегти тепло у своїй оселі.

6 порад для вінничан як утеплити свою оселю та зекономити

Експерти соціального проекту СвоєТЕПЛО.укр від StarLightMedia пропонують 6 способів утеплити оселю, зекономити тепло та гроші. Від банальних, як от ущільнення вікон, до більш вартісних – встановлення терморегуляторів на батареях.

ВІДКРИТІ РАДІАТОРИ

Економія – 5%. Вартість – 0 грн. Час – 15 хвилин.

Це – проста дія. Не потрібно ніяких витрат. Суть у тому, що коли батареї закриті чимось, у тому числі з декоративною метою, вони віддають значно менше тепла у приміщення. Відкриття радіаторів дає змогу підвищити температуру у приміщенні на 1-3 градуси.

Як це зробити:

  1. Робимо так, щоб штори не закривали батареї.
  2. Якщо радіатори закриті меблями, пересуваємо меблі.
  3. Якщо радіатори прикриті декоративними ґратами, знімаємо їх.

Нюанси

Потрібно розуміти, що відкритий радіатор не заощаджує тепло напряму: він виділяє тепла більше, ніж закритий і відповідно приміщення прогрівається краще і швидше.

УЩІЛЬНЕННЯ ВІКОН

Економія – до 15%. Вартість – 100-500 грн. Час – 1 день.

Найпростіше і найнеобхідніше, якщо ви або ваші родичі – щасливі володарі старих рам. Та що тут говорити, всі розуміють, що коли з вікна дує, треба ущільнити вікна. Але перед тим як почати заклеювати, подумайте над тим, щоб поставити нові вікна – до 25% тепла можна утримати в будинку, замінивши старі вікна з рамами, що розсохлися, на енергозберігаючі.

Складові

  • утеплювач: поролон або гумовий ущільнювач;
  • паперова стрічка або спеціальна стрічка для вікон;
  • клей;

Як зробити:

  1. Купуємо утеплювач і паперову стрічку в магазині будматеріалів.
  2. Беремо клей.
  3. Поролон – у щілини, міцно і щільно. Стрічку клеїмо зверху.

Нюанси:

  • Дехто замість клею робить клейстер, тобто розбавляє борошно із водою. Це дозволяє не обдирати стрічку з рами разом із фарбою.
  • Дехто ще наповнює шви між склом та рамою силіконовим герметиком, для старих вікон, де скло бовтається у рамах це може стати у пригоді.
  • Не використовуйте поролон повторно, а гумовий ущільнювач – більше 3 років.

ТЕПЛОВИЙ ЕКРАН ЗА РАДІАТОРАМИ

Економія – 1-2%. Вартість – 50 грн на батарею. Час – 1 день.

Це – проста технологія, яка підвищить температуру у домі на 1-2 градуси. Батареї стоять під вікнами, тобто обігрівають цеглу або бетон зовнішньої стіни. А мають обігрівати внутрішнє приміщення. Для цього між батареями і стінами потрібно поставити спеціальний тепловідбивний матеріал: фольгу, яка буде прикріплена до теплоізолятора.

Складові:

  • алюмінієва фольга, прикріплена до м’якого теплоізолятора, що має товщину від 3-6 мм (матеріалом може бути, наприклад, алюфом (українського виробництва), пенофол, порілекс, рулонний пенопласт або спінений поліетилен).
  • клей, дюбеля або спеціальні «грати» для екрану.

Як зробити:

  1. Вимірюємо батареї. Вираховуємо, скільки нам потрібно тепловідбивного матеріалу.
  2. Купуємо відповідну кількість тепловідбивного матеріалу у будівельному магазині. Матеріал буде тим дорожчим, чим він товщий. 3-5мм вистачає для будь-яких стін. Фольгований пенопропілен у рулонах – це найбільш дешевий та надійний матеріал для теплового екрану.
  3. Вирізаємо з нього тепловідбивні екрани для кожного радіатора. Екран має бути трохи більшим за батарею.
  4. Закріплюємо тепловідбивний екран за радіатором клеєм або дюбелями. Бажана відстань між стіною та батареєю – мінімум 3 см, у будь-якому випадку ребра радіатора не повинні торкатися фольги. Можна закріпити на стінку, а можна – на спеціальні грати, тобто забезпечити відстань між стіною і екраном також у кілька см. Це ще підвищить енергоефективність екрану, але, зрозуміло, такої відстані між стіною та батареєю може просто технічно не бути.
  5. У приміщенні стає тепліше на 2-5 градусів.

Нюанси:

  • Поверхня стіни має бути рівна.
  • Не переплутайте фольгу із іншими металізованими матеріалами. Матеріал з лавсанової основою із напиленням алюмінієм гірше відбиває тепло. Щоб перевірити, фольга це чи ні, підпаліть її. Фольга не розплавиться.
  • Якщо батарея встановлена у ніші і стіна за нею тонка, то встановлення теплоекрану може призвести до її сильного промерзання у холоди і, відповідно, руйнування.

УТЕПЛЕННЯ ПІД’ЇЗДІВ

Економія – 7-9%. Вартість – від 120 за м.кв до 1000 грн. Час – 1 день.

Теплий під’їзд є важливою складовою тепла у квартирах. Є декілька способів подбати про теплий під`їзд і сходові клітки: ущільнити вікна під’їзду; утеплити вхідні двері; загерметизувати шви на зовнішніх стінах під`їзду. Головне – довести температуру на сходах до нормативу: 16 градусів.

Складові:

  • утеплювач: поролон або гумовий ущільнювач;
  • паперова стрічка або спеціальна стрічка для вікон;
  • клей;
  • монтажна піна або герметик.

Як зробити:

  1. Виміряйте кількість і розмір вікон у під`їзді.
  2. Купіть необхідну кількість утеплювача і паперової стрічки у магазині будматеріалів.
  3. Беремо клей.
  4. Утеплювач – у щілини між рамами і стінами, міцно і щільно. Стрічку клеїмо зверху.
  5. Позбавитися щілин між дверною коробкою і стіною краще за допомогою монтажної піни або герметика.

Нюанси:

  • Дехто замість клею робить клейстер, тобто борошно із водою. Це дозволяє не обдирати стрічку з рами разом із фарбою.
  • Дехто ще наповнює шви між склом та рамою силіконовим герметиком, для старих вікон, де скло бовтається у рамах це може стати у пригоді.
  • Не використовуйте поролон повторно, а гумовий ущільнювач – більше 3 років.
  • Для утеплення дверей використовуйте трубчасті профілі, ущільнювач із клейкою стрічкою (поролон тут не підходить, він довго не витримає відкривання-закривання двері).

ЗАМІНА РАДІАТОРІВ

Економія – 10%. Вартість – від 600 грн на радіатор з врахуванням монтажних робіт. Час – 1 місяць.

Радянські чавунні батареї набагато менш енергоефективні, ніж сучасні радіатори. Якщо у вас все ще стоять такі, прийшов час їх замінити.

Складові:

  • нові радіатори (за кількістю старих батарей);
  • підрядник на встановлення радіаторів;
  • баланосоутримувач будинку (ЖЕК, ОСББ, товариство).

Як зробити:

  1. Вибираєте підрядника з монтажу радіаторів.
  2. Підрядник приїжджає і робить заміри стін на яких будуть встановлені нові радіатори. Вибираєте радіатори: чавунні, сталеві, біметалеві або алюмінієві. На центральне опалення ставляться чавунні нового покоління або біметалічні. Стальні або алюмінієві, бо в процесі експлуатації вони вимиваються піщаними частинками, і приблизно за два роки будуть непридатними до експлуатації.
  3. Складаєте договір і домовляєтесь на певну дату установки.
  4. Звертаєтеся до балансоутримувача будинку з проханням злити воду у стояку на певну дату і час.
  5. За кілька тижнів підрядник привозить і монтує нові радіатори.
  6. Нові радіатори дозволяють підвищити температуру у приміщенні на кілька градусів.

Нюанси:

  • Не рекомендується замінювати батареї самостійно, особливо, якщо маєте знизу сусідів. Через те, що в центральній системі опалення високий тиск води, неправильне підключення може призвести до затоплення сусідів, і, що гірше, до опіків тіла.
  • Чим більша кількість секцій на радіаторі, тим більше тепла він віддає до приміщення. Але більше не завжди означає краще. Потужності радіаторів вираховуються в залежності від кубічних метрів конкретного приміщення, і більше цієї прорахованої потужності – це просто додаткові, не потрібні витрати на батареї.
  • На нові радіатори можна поставити терморегулятори і регулювати температуру батареї власноруч (наприклад, зовсім вимкнути її, коли вас немає вдома). Це, зокрема, виключить проблему, коли надлишкова тепловіддача у одній квартирі спричинить низьку температуру в іншій (бо центральні системи опалення спроектовані таким чином, щоб забезпечити однакову подачу тепла всім споживачам) або збільшення тепловитрат всього будинку.
  • На нові радіатори слід обов’язково встановлювати терморегулятори
  • Заміна батарей може відбуватися і у опалювальний сезон.

УСТАНОВКА ТЕРМОРЕГУЛЯТОРІВ НА БАТАРЕЇ

Економія – 10-25%. Вартість – 1000 грн на 1 батарею. Час – 1 тиждень.

Індивідуальний лічильник тепла у квартирі/будинку найкраще йде у парі із терморегуляторами на батареях. Це дозволяє дійсно платити тільки за те, що споживаєш і економити на власний розсуд (хоч загартовуйтесь при 16 градусах тепла). Регулювати температуру у приміщенні, де встановлені терморегулятори, можна не відкриттям вікон, а подачею тепла до батареї.

Складові:

  • терморегулятори за кількістю батарей;
  • балансоутримувач будинку (ЖЕК, ОСББ, товариство);
  • підрядник для встановлення терморегуляторів.

Як зробити:

  1. Вибрати і купити терморегулятори на ті батареї, які ви бажаєте регулювати.
  2. Домовитися із балансоутримувачем на відключення стояка системи обігріву.
  3. На цей час викликати спеціалізованого підрядника на встановлення регуляторів. Він зіллє воду із батареї, відріже частину труби, що подає гарячу воду до батареї, і вмонтує у трубу терморегулятор.
  4. Тепер ви платите лише за реально спожите даним приміщенням тепло і можете економити абсолютно на ваш розсуд.

Нюанси:

  • Установку терморегуляторів має робити професіонал, що знається на нюансах системи опалення. Наприклад так звані «однотрубні» системи (в яких радіатори на стояку підключені послідовно) повинні мати на кожному радіаторі з терморегулятором «замикаючу ланку», що дозволить теплоносію циркулювати в системі, якщо один із терморегуляторів повністю «закриє» радіатор. Інакше одна квартира може відключити весь стояк.
  • Бувають терморегулятори для одно- та двотрубних систем опалення – це необхідно врахувати під час покупки.
  • Температура нижче 16 градусів у житлових будинках не допускається, оскільки це може призводити до виникнення конденсату на стінах, вікнах і підлозі, тим самим, знижувати термін експлуатації будівлі.

 



Переглядів: 8047
Поширень: 0