12 січня підрозділи міграційної служби розпочали прийом заяв на оформлення біометричних паспортів. Протягом дня на всій території України прийнято близько 1600 заяв на оформлення нових документів. Найбільше громадян звернулося для оформлення паспортів з електронним чіпом у Києві.

Бланк паспорта громадянина України для виїзду за кордон (нового зразка) виготовляється у формі книжечки та складається із 32 паперових сторінок з додатковими ступенями захисту, в обкладинку нового закордонного паспорта вмонтовано електронний чіп, на який вноситься інформація в електронному вигляді про власника документа та біометричні дані – оцифровані підпис та фото, а також відбитки пальців рук (два рівноцінних пальці рук). Документ, як і раніше, видається на 10 років.

біометричний паспорт

За чинним законодавством, громадяни України мають можливість відмовитися від біометричного паспорта та отримати паспорт нового зразка, але без біометричного чіпа. Окрім того, буде можливість відмовитися і від сканування відбитків пальців рук при оформленні біометричного паспорта.

Для оформлення закордонного паспорта, як з чіпом, так і без, необхідно звернутися до підрозділу міграційної служби. Із собою потрібно взяти лише паспорт громадянина України та, у випадку якщо паспорт для виїзду за кордон раніше не оформлювався, довідку про присвоєння коду платника податків.

Загальна сума оплат при оформленні паспорта нового зразка протягом 20 робочих днів складатиме 518 грн. 15 коп. за паспорт з електронним чіпом (з них 257 грн. 15 коп. – обов’язкові платежі до державного бюджету, 261 грн. – вартість бланка із врахуванням персоналізації). Паспорт без електронного чіпа обійдеться дешевше – 461 грн. 15 коп. (з них 257 грн. 15 коп. – обов’язкові платежі до державного бюджету, 204 грн. – вартість бланка із врахуванням персоналізації).

Крім того, залишається можливість прискореного оформлення документа протягом 7 робочих днів за умови оплати подвійного розміру держмита та вартості адміністративної послуги, паспорт з електронним чіпом у такому разі обійдеться у 775 грн. 30 коп., без чіпа – відповідно 718 грн. 30 коп.

Діти з народження мають можливість оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон, однак дітям віком до 16 років паспорт видається строком на 4 роки. Сканування відбитків пальців рук здійснюватиметься з 12-річного віку та виключно за згодою батьків (законних представників).
Разом з цим, до 1 квітня 2015 року Державна міграційна служба України продовжуватиме оформлення проїзних документів дитини, проте слід пам’ятати, що цей документ не визнається в окремих країнах, зокрема у Чехії, Португалії, Іспанії.

Документи, видані до 1 січня 2015 року, будуть чинними до закінчення строку дії, зазначеного у документі. Закордонні паспорти, видані раніше, і надалі можуть використовуватися для подорожей до будь-яких країн світу.

Запровадження в Україні біометричних паспортів для виїзду за кордон є однією з ключових умов лібералізації візового режиму ЄС для України, проте подорожування до європейських країн без віз буде можливим лише після ухвалення рішення про безвізовий режим Європейським Союзом.



Переглядів: 5934
Поширень: 0