З 1 січня 2015 компанія розпочала щорічний перерахунок вартості природного газу для споживачів, які мають газові лічильники і використовують газ для опалення. Він триватиме до 1 лютого 2015 року і відбуватиметься відповідно до показників лічильника на підставі обсягу спожитого газу в 2014 році. В результаті це дозволить менше сплачувати за блакитне паливо тим споживачам, які впродовж року споживали його економніше.

На сьогодні Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) встановлено 4 категорії споживання природного газу. Відповідно до них і визначається вартість блакитного палива для тих, хто має встановлений лічильник. Адже, у кожної із категорій своя ціна за одиницю об’єму палива, яка залежить від обсягів газу спожитого впродовж року.

В середньому на Вінниччині перерахунок робиться у 3 % споживачів і в основному стосується домоволодінь, де газ використовується на потреби опалення.

Листопад і грудень були відносно теплими, що сприяло значній економії газу. У споживачів, які використовують газ для обігріву приміщень, є всі шанси залишитися в першій категорії або навіть перейти з другої в першу, а різниця у вартості газу залишиться на особовому рахунку і буде зараховуватися при наступних платежах.

У випадку, якщо за результатами перерахунку фактичне використання газу в 2014 році було більшим за межі відповідної цінової категорії, то споживач зобов’язаний впродовж трьох місяців з дати здійснення перерахунку сплатити газопостачальному підприємству різницю його вартості. Відповідно у наступному році ціна природного газу для розрахунку буде підвищеною.

«Перерахунок оплати вартості природного газу є важливим не лише для компанії, а й для наших клієнтів, - пояснює заступник голови правління з постачання та обліку газу Володимир Білаш. - Адже ціна на газ для споживача залежить від об’єму газу, який він використав у попередньому році. Чим більший річний обсяг споживання природного газу, тим більша ціна за газ».

Щоб забезпечити своєчасне занесення даних до бази і проведення коректних розрахунків, в грудні і січні контролери проводять зняття контрольних показань приладів обліку газу.

Диференційована система оплати за газ діє в Україні з 2007 року. Кожна категорія споживачів має свою ціну за кубометр - ті, хто споживають більше - платять більше та навпаки. Відповідно, диференціація дозволяє сплачувати менше тим людям, які проживають в невеликих квартирах або будинках та використовують сучасне газове обладнання.

Відповідно до постанови НКРЕ від 03.04.2014 року № 420 для споживачів, які мають встановлені лічильники газу застосовуються такі ціни:

  • У випадку використання газу для приготування їжі та підігріву води 1,182 грн/м3.
  • У випадку використання газу для опалення за умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2 500 м3 газу його ціна буде становити 1,089 грн/1 м3.
  • Якщо споживання газу було більшим, але не перевищило 6 000 м3, то ціна за 1 м3 буде становити 1,788 грн.
  • За умови річного споживання газу, яке перевищує 6 000 м3, то ціна блакитного палива буде становити 3,645 грн/ 1 м3.



Переглядів: 6923
Поширень: 0