Ця стаття — інструкція. Або правила техніки безпеки, як вам більше подобається. Тут не буде ані духовних роздумів, ані розповіді про суть католицького віросповідання. Це лише коротка розповідь про те, як не потрапити в незручне становище, вперше опинившись у католицькому храмі.

Тож, якщо Ви ніколи не були у католицькому храмі, але вирішили туди зайти: виникає одвічне питання — що робити?

1. Кому можна зайти до храму: невіруючим, неохрещеним, нічого не знаючим про християнство, просто допитливим, протестантам, юдеям, буддистам, мусульманам, дітям, туристам. В більшості храмів можна фотографувати, головна умова — не заважати тим, хто молиться.

2. Як потрапити всередину: Якщо Ви просто проходите повз, все, що Вам потрібно — відкрити двері та зайти всередину. Якщо Ви чоловік, потрібно зняти головний убір. Якщо Ви жінка, то Вам можна а) зайти до храму без хустки б) зайти до храму в брюках в) зайти до храму під час критичних днів. Перед тим, як зайти, бажано вимкнути звук мобільного телефону: це прояв поваги до місця молитви.

 Як не потрапити в незручне становище, вперше опинившись у католицькому храмі?

Не всі храми відкриті цілодобово. Якщо Ви завчасно плануєте відвідати храм та подивитися на католицьку Літургію, простіше за все подивитися в інтернеті розклад богослужінь. По неділях у багатьох храмах є Служби Божі протягом дня, у будні — в кожному храмі вони у різний час. Є сенс прийти трохи раніше, щоб встигнути роздивитись сам храм. В деяких храмах проводяться концерти органної чи класичної музики, котрі також можуть стати гарною можливістю оглянути церкву.

3. Всередині храму можна спокійно та без страху роздивитися, підійти ближче до статуй та ікон, зазирнути до каплиці. Можна присісти на лавку, помолитися. Пам’ятайте про те, що лавки в храмі призначені саме для молитви, а не просто для відпочинку.

В багатьох католицьких храмах можна ставити свічки. Де їх взяти: зазвичай свічки лежать в ящичку поряд із підсвічниками, або в церковній крамничці, якщо така є. На питання «скільки коштує свічка» Ви часто можете почути фразу: «за пожертву». Це означає, що Ви можете віддати за неї будь-яку суму грошей, і ніхто не буде при цьому на Вас дивитись з осудом. В католицьких храмах немає звичаю виділяти різні місця для свічок «за здоров’я» та «за упокій». Ви можете поставити Вашу свічку туди, куди підказує бажання та серце.

В католицьких храмах Ви можете побачити як статуї святих та картини, так і ікони. Молитва перед іконою є древньою практикою Католицької Церкви, однак, на відміну від православної традиції, ікони не прийнято вшановувати поцілунком.

4. Всередині храму Ви можете зустріти різних людей. Можливо, багато з них, як і Ви, прийшли до храму вперше, тому якщо у Вас виникли якісь питання, простіше за все звернутися до чергового по храму, до монахинь чи до священика. Не бійтеся ставити питання.

5. Розпізнати священика найпростіше за його одягом. Він може бути вдягненим в сутану (всі бачили в кіно, довге чорне плаття на ґудзиках), в монаший габіт (особливий одяг монахів, не помітити його важко) або ж в комірці його сорочки є характерна біла вставка (колоратка), котру також всі бачили в кіно.

6. Як звертатися до людей в церкві?

Безпрограшний варіант звернення до будь-якої людини: просто сказати «Доброго дня!»

Якщо Ви бажаєте звернутися до монахині, можна сказати: «Доброго дня, сестро!».

Якщо Ви бажаєте звернутися до священика, можна сказати «Доброго дня, отче!». Знайоме з фільмів звернення «святий отець» дуже давно не вживається і викличе на обличчі Вашого співрозмовника щиру посмішку.

Порада: якщо Ви хочете спитати священика про щось серйозне та те, що потребує часу, краще підійти до нього після закінчення літургії.

7. Якщо Ви вирішили провести в храмі трохи більше часу, то можна залишитись на богослужіння — Месу. Оберіть собі місце на одній з лавок та залишайтесь стільки, скільки хочете. Ніхто не буде дивитись на Вас косо, якщо Ви спокійно посидите під час молитви на своєму місці; якщо виникає бажання, то можна встати чи опуститись на коліна в ті моменти, коли це роблять інші прихожани. І знов переконливе прохання: вимикайте звук у мобільних телефонах: раптова запальна мелодія з динаміка поставить в незручне становище тільки Вас самих. В той момент, коли більшість присутніх вишукуються в чергу у напрямку до вівтаря (черга до Причастя), не піддавайтеся почуттю колективізму і продовжуйте спокійно сидіти: причащаються на Месі тільки католики.

8. У більшості католицьких храмах існує церковна крамничка. Там можна придбати як різноманітні предмети католицького вжитку (хрестики, вервички, статуетки святих, ікони), так і літературу, присвячену християнству і католицизму. Можливо, Ви знайдете для себе щось цікаве чи просто збережете приємний сувенір.

Одним словом, ознайомчий візит у католицьку церкву безпечний для здоров’я. Побачити своїми очима — означає розширити свій кругозір та відмовитися від нав’язливих міфів та стереотипів.


Переглядів: 5635
Поширень: 0