У лікарні облаштовано новий кабінет, де приймають гінеколог та ендокринолог. Лікарі додатково пройшли навчання. Головний акушер-гінеколог відділу лікувально-профілактичної допомоги міського управління охорони здоров\'я Олександр Хвостик розповідає, що донедавна такими захворюваннями в Україні займалися хірурги, а за кордоном жінки з патологією у молочних залозах стоять на обліку у гінеколога, адже більшість жіночих хвороб є гормонозалежними. Вінниця вирішила перейняти цей досвід і, відтепер, саме гінеколог обстежує та консультує хворих.

Новітній апарат дозволяє виявити новоутворення від 2 мм, тобто ті, які пальпаторно виявити неможливо. Мамограф сам налаштовується залежно від форми молочної залози і робить знімок у кількох проекціях. А ще він має дуже низьке опромінення.

Ще один маморгаф є у Онкодиспансері, але там обстеження проходять жінки за направленням з області. ЦМіД приймає усіх жінок, які мешкають у Вінниці. Пройти обстеження можна звернувшись до жіночої консультації ЦМіД, звідки і дадуть направлення. Саме обстеження є безкоштовним, однак плівка є дороговартісною. Такі кошти з бюджету наразі виділити неможливо, тому за неї сплачує пацієнт.

Після 30-ти років кожна жінка має проходити обстеження молочних залоз раз у 2 роки, а після 40 - один раз на рік. Олександр Хвостик запевняє, що черги на обстеження немає, адже пропускна спроможність апарату досить висока. З урахуванням підготовки знімки робляться на протязі 15 хвилин.

Довідка:
До патології молочних залоз відносяться вади і аномалії розвитку, запальні захворювання, дисгормональні дисплазії, доброякісні і злоякісні пухлини, туберкульоз, актиномікоз та ін. Рак молочної залози займає перше місце в структурі онкологічної захворюваності серед жінок. Рання діагностика - один з реальних шляхів поліпшення результатів лікування. Ефективність лікування прямо залежить від поширеності пухлинного процесу. Доведено, що в сім\'ях хворих на рак молочної залози серед їх кровних родичів дане захворювання зустрічається частіше в 4,5 - 7 разів. Щорічно в Україні реєструється близько 20 тис. первинних хворих на рак молочної залози. Причому третина - це пізні (3-4) стадії, коли з хворобою важко боротися. У нас лише 1% виявляється в нульовій стадії, тоді як в США - 60%


Переглядів: 9342
Поширень: 0