На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, проводячи нараду з питань будівництва житла у Вінницькій області.

Протягом останніх трьох років Вінницька область стабільно будує близько 400 квадратних метрів житла щороку, каже статистика. На сьогодні цей показник перевищує темпи будівництва у таких промислових густонаселених регіонах, як Запоріжжя, Луганщина, Донеччина. «Будівельна галузь, - підкреслює Олександр Домбровський, - є локомотивом розвитку економіки, адже створює 5-6 суміжних робочих місць». У 2007 році побудовано 395,7 тис. м2 житла на суму 734 млн. грн. та освоєно 3,396 млрд. грн. на об’єктах промислової та соціальної сфери.

Разом з тим, у черзі на житло у Вінницькій області стоїть 32,7 тис. чол. І як забезпечити реальний попит на житло, який перевищує офіційну статистику, в умовах майже 100%-вого комерційного житлового будівництва, - питання номер один, зазначив губернатор. Під реалізацію експериментальної програми «Доступне житло» вінницька влада готова зарезервувати земельні ділянки у Вінниці, Жмеринці і Ладижині, де готова будувати житло для військовослужбовців, залізничників та енергетиків та інших категорій населення. Втім, ініціатива президента на законодавчому рівні поки ще нічим не підкріплена, як немає механізмів реалізації програм з будівництва соціального житла. Тому здешевлення вартості квадратного метра житла при стрімкому зростанні вартості енергоносіїв і, як наслідок, подорожчання будматеріалів на 40% виглядає дуже складним завданням.

Фахівці галузі вважають, що, наприклад, надбудовані поверхи існуючих будинків дозволять зекономити 20-30% на вартості житла. Дешевшим буде і житло, зведене не за новим проектом, а за повторним. Розширити та поліпшити житлові умови обіцяє і реконструкція застарілого фонду, т.зв. «хрущовок», але знову ж таки, початок таких робіт гальмує відсутність нормативних актів з боку центральних органів влади.

Перший заступник Вінницького міського голови Іван Михайлюк відзначив, що на вартість житла впливають і «відомчі інтереси», так, зокрема, під’єднання об’єкту до комунікацій додає квадратному метру ще плюс 20-30% його вартості. Між іншим, обласний центр бере на себе 80% усього будівництва в області.

Окрім дороговартісності житла губернатора турбує і питання його якості, особливо при введені нових державних будівельних норм. Окрім того, підкреслив Олександр Домбровський, між забудовниками і інвесторами, якими є фізичні особи, повинна існувати чітка система взаємних гарантій, аби унеможливити випадки, подібні до «Еліта-центру».

Також голова облдержадміністрації висловив занепокоєння з приводу «тінізованості» будівельної сфери. Офіційні зарплати в галузі не відповідають реальним прибуткам, що не лише б’є по економіці області, але й позбавляє соціального захисту самих працівників.

Розвивати будівництво як житлове, так і промислове, необхідно, переконаний губернатор, але в рамках чинного законодавства і з урахуванням усіх інтересів.

Для довідки:
У 2005 році побудовано 350 тис. м2 житла на суму 136,2 млн. грн. та освоєно 1,46 млрд. грн. на об’єктах промислової та соціальної сфери. В 2006 році ці показники склали відповідно 379 тис. м2 на суму 643,3 млн. грн. та 1,846 млрд. грн., за 2007 рік – 395,7 тис. м2 на суму 734 млн. грн. та 3,396 млрд. грн.
Збільшення обсягів будівництва житла відбулось в м. Могилів – Подільському – 186,5%, м. Хмільнику – 178,3%, м. Козятині – 102%.
По районних центрах найкращі показники по збільшенню обсягів будівництва житла мають: Оратівський – 200%, Вінницький – 161,5%, Тиврівський 144,6%, Іллінецький 139,3%, Калинівський 133%, Гайсинський 124,1% та інші.
Зниження обсягів спостерігається по: Томашпільському – 47,4%, Бершадському – 35,5%, Крижопільському – 33,7%, Мурованокуриловецькому – 32,4%, Теплицькому – 29,9%.
В області реалізуються затверджені Кабінетом Міністрів України програми забезпечення житлом окремих категорій громадян, а саме: державна програма забезпечення молоді житлом; державне пільгове довгострокове кредитування індивідуальних сільський забудовників «Власний дім»; комплексна програма забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених в запас або у відставку, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастроф, суддів, інвалідів по зору та слуху.
У 2007 році на будівництво житла молодим сім’ям було виділено з бюджету 3,9 млн. грн. та 0,9 млн. грн. з місцевих бюджетів. Це дало змогу побудувати 40 квартир при наявній черзі 2100 осіб.
По військовим, звільненим в запас було профінансовано 4,95 млн. грн., за які побудовано 23 квартири, всього на зазначеній черзі перебуває 1980 осіб, із них в м. Вінниці 1200 осіб. За 2007 рік Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи не виділено в 2007 році ні однієї квартири для «чорнобильців» Вінницької області.


Переглядів: 4207
Поширень: 0