У весняно-літній період для кожного із нас, особливо ж для любителів лісових прогулянок, існує ризик підхопити захворювання, про яке далеко не всі знають.

Хвороба Лайма (бореліоз) діагностується лише у 40% випадків, причому самолікування або неправильне лікування може призвести до паралічу і навіть летального випадку. Вакцини від цього захворювання немає, а її переносником являється кожен третій-четвертий досліджуваний кліщ.

Хто у зоні ризику? Збудник захворювання – бактерії спірохети – попадають в організм людини із кишківника кліща. Розповсюдженість хвороби Лайма є ширшою, ніж кліщового енцефаліту. Офіційно в Україні діагноз „кліщовий бореліоз” лікарі ставлять щорічно біля 1,3 тисячі пацієнтів.

Які симптоми? Формена ознака хвороби – червона пляма (ерітема), яка з`являється на місці пристосування кліща. Вона постійно збільшується (до 20 см у діаметрі), зовнішній край піднімається і має червоний відтінок, а центральна частина плями блідне. Ця відмітина – ознака того, що спірохети потрапили у шкіру і розпочали свою „підривну діяльність”.

Дуже важливо поставити правильний діагноз ще на етапі шкірних проявів. На початковій стадії кліщовий бореліоз швидко і успішно лікується.

Перші ознаки захворювання, як правило, з`являються через 14 днів ( можуть не визначатися до 2-3 місяців і більше) після укуса кліща: висока температура, сильний головний біль, боязнь світла, блювота, ломота у м`язах. Головна загроза хвороби Лайма, у тому, що в 40% випадків хвороба протікає безсимптомно. Людина роками ходить із кабінету у кабінет зі скаргами на головний біль, слабкість, втомленість, а правильний діагноз ставиться вже тоді, коли хвороба стає хронічною і у внутрішніх органах і нервовій системі з`явились патологічні зміни.

Хворобу Лайма в запущеній формі вилікувати дуже важко.

НАЙНЕБЕЗПЕЧНІША ХВОРОБА НЕ ДІАГНОСТУЄТЬСЯ У 60% ВИПАДКІВ.

Пік активності кліщів приходиться на травень - червень та вересень-жовтень;

Кількість укусів збільшується у негоду, напередодні дощу.

Симптоми хвороби Лайма:

  • головний біль
  • температура
  • нудота
  • блювота
  • ломота у м`язах
  • пляма на шкірі

Як попередити хворобу? Треба знати, що кліщі мешкають в лісах усіх типів: широколистових, хвойних та змішаних – звичних, часто оточуючих дачні ділянки. «Жертву» вони чекають у високій траві, вздовж стежок і просік, і переслідують її до 3-5 метрів.

Захиститись від кліщів можна тільки за допомогою профілактичних заходів. Збираючись на природу, необхідно одягати світлий закритий одяг. Не забудьте взяти з собою відлякуючі засоби проти кліщів (репеленти). Після повернення уважно огляньте себе, дітей, домашніх вихованців і букети, які були зібрані на природі.

Пам’ятайте, що в разі укуса кліщом треба обов’язково звернутись за медичною допомогою до лікаря-інфекціоніста, який призначить необхідну екстрену профілактику проти захворювання хворобою Лайма.



Переглядів: 5882
Поширень: 0