З 1 травня 2015 року отримати субсидію стало зовсім просто. Скасовано майже всі обмеження щодо майнового статусу отримувача, крім здійснення одноразової покупки на 50 тисяч гривень. При цьому, забороняється вимагати від заявників інші документи.

Хто має право на отримання допомоги

Право на отримання житлових субсидій мають сім\'ї, які платять за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов\'язкового відсотка платежу (розраховується індивідуально для кожної сім’ї).
З 1 травня 2015 року оформити субсидію можна на підставі лише двох спрощених документів - заяви та декларації про доходи. Кожне домогосподарство одночасно з рахунками у квітні та жовтні 2015 року отримає бланки заяви і декларації, надруковані постачальниками послуг ЖКГ.

При цьому подати документи на оформлення потрібно лише один раз – надалі субсидія автоматично подовжуватиметься до зміни фінансового стану сім’ї. Відправити їх до Управління праці і соціального захисту населення можна і поштою. Перевіряти дані будуть Пенсійний фонд та Державна фіскальна служба.

Обов\'язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім\'ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї

На які послуги поширюється субсидія

Згідно з програмою житлових субсидій, держава відшкодовує витрати на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг: водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.
Крім цього, для сімей, які використовують для опалення тверде паливо, а для приготування їжі скраплений газ, передбачено надання субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Куди звертатись для призначення допомоги

Особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні і на яку відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг, має звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

З 1 травня 2015 року субсидією можуть скористатися і орендарі житла.

У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

При цьому подаються наступні документи:

  • заява у спрощеному вигляді;
  • декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, які фактично там проживають.
  • У разі не проживання зареєстрованої особи необхідно надати документ, що підтверджує її місце знаходження (довге відрядження, перебування в армії, місцях позбавлення волі тощо);
  • Договір оренди, якщо ви – не власник особового рахунку, а орендар помешкання.

На який термін надається субсидія

  • З 1 травня 2015 року житлова субсидія призначається на 12 місяців. Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік.
  • Житлова субсидія надається на безповоротній основі. Її отримання не пов’язане із зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну. Але якщо перевіряючі органи знайдуть неправдиві дані, то громадянин мусить компенсувати субсидію у подвійному розмірі.
  • Для одержання житлової субсидії сім’я має сплачувати свою частину платежу за послуги, у іншому випадку – надання субсидії припиняється.
  • Якщо на момент підвищенні тарифів або зміни розміру обов’язкового платежу родина вже користується житловою субсидією, звертатися до органів соціального захисту не потрібно. Субсидія буде перерахована автоматично.

 ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ ЗА ТЕЛЕФОНОМ УРЯДОВОЇ "ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ": 0-800-507-309



Переглядів: 5461
Поширень: 0