Особливо слід остерігатися  водойм зі стоячою та малопротічною водою. Купання в таких місцях є категорично забороненим! Вологість, забрудненість та висока температура сприяють розвитку несприятливої бактеріологічної флори: лептоспіри, кишкової палички, дизентерії тощо. Також часто саме водний механізм передачі мають важкі ентеровірусні (типу гепатиту А) та паразитарні інфекції, що довгий час можуть мати прихований характер перебігу. Профілактики таких інфекцій, на жаль, не існує. Вакцинація, постійна гігієна рук та чиста вода – це те, що не застрахує, але може зробити ваш відпочинок набагато спокійнішим.

Небезпечним під час відпочинку на пляжі також є вплив сонця. Негативна дія ультрафіолету доведена. Він призводить не лише до онкологічних новоутворень, різноманітних захворювань шкіри, а й внутрішній органів. Важливо пам’ятати, що ультрафіолетове опромінення діє не лише на відкритому сонці, а й в тіні. Особливо уважно до перебування на сонці мають віднестися люди з хронічними захворюваннями.

Серед головних правил, що допоможуть уберегти здоров’я під час перебування на сонці, є:

  • захист тіла від прямого сонячного опромінення (одяг з рукавами, головний убір, окуляри);
  • засмагання лише до 10.00 ранку та після 17.00 вечора;
  • правильний догляд за шкірою, особливо дитячою – вибір засобів по догляду за шкірою здійснюється відповідно типу, фототипу шкіри та згідно рекомендації лікаря-дерматолога.

За оперативною інформацією міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Вінницькій області в 2015 році визначено 3 місця масового відпочинку населення на пляжах Вінниці, а саме: «Гонти», «Хімік», «Центральний»

Результати лабораторного аналізу в червні місяці показали, що якість води на цих трьох пляжах відповідає санітарним вимогам по мікробіологічним та санітарно-хімічним показникам.

За результатами досліджень вміст пестицидів в ґрунті не перевищує гранично допустимих концентрацій.

При лабораторному аналізі на пляжі «Гонти» в ґрунті виявлені яйця аскарид, також відмічається забруднення ґрунту збудниками умовно-патогених кишкових інфекцій. Показник ентерококу свідчить про давнє забруднення ґрунту. На пляжах «Центральний» та «Хімік» показники стану ґрунту знаходяться в межах нормативних величин.

Рекомендуємо населенню дотримуватись правил особистої гігієни – своєчасно мити руки, вживати добре помиті овочі та фрукти. Особливо слід дорослим контролювати дітей. Купаючись у водоймі, не допускати надходження води в ротову порожнину, також рекомендуємо відпочиваючим після купання у річці прийняти душ.

Лабораторний контроль в зонах відпочинку населення буде й надалі здійснюватись щомісячно протягом літнього періоду.



Переглядів: 3711
Поширень: 0