З 10 липня усі споживачі послуг ПАТ «Вінницягаз» мають переукласти договори з іншим постачальником газу – ТОВ «ВІННИЦЯГАЗ ЗБУТ». Це незалежна компанія, котра є поки єдиним постачальником природного газу в області. Надалі у неї можуть з’явитися конкуренти і вінничани самі обиратимуть з ким співпрацювати. При цьому ціна газу не буде вищою від встановленої на державному рівні – 7,2 грн за кубометр. Що мають зробити вінничани для переукладання договорів і навіщо це потрібно – представники ПАТ «Вінницягаз» розповіли журналістам.

Навіщо укладати нові договори?

Споживачі газу не відчують ніяких змін – по факту послуги їм надаватиме інша юридична особа-постачальник.

На виконання Закону України «Про ринок природного газу» у статті 39 чітко прописано, що газорозподільне підприємство не має права юридично постачати природний газ, тож ліцензію скасовано постановою НКРЕ. Дія Закону стартувала з 1 липня 2015 року. А тому відтепер споживачі газу – їх у нас 436 тисяч – укладатимуть тристоронні договори, де фігурантами будуть: споживач, газорозподільне підприємство (тобто «Вінницягаз») та підприємство-постачальник (це «ВІННИЦЯГАЗ ЗБУТ»), – пояснює заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Вінницягаз» Володимир Білаш.

Як укласти договір?

Договори заключатимуть на 5 років. Це можна зробити у розрахункових центрах уже з 10 липня. До споживачів, які за віком чи хворобою не можуть пересуватися самостійно або це для них є проблематичним, прийдуть контролери від ПАТ «Вінницягаз».

При цьому варто пам’ятати, що у цих людей мають бути посвідчення про те, що вони є співробітниками підприємства і додаткової плати за укладання договору не потрібно!

Для укладення договору про надання населенню послуг з газопостачання споживач повинен пред’явити:

  • документ, що посвідчує особу споживача паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України; для іноземців та осіб без громадянства – національний паспорт або документ, що його замінює;
  • довідку про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності);
  • технічний паспорт на будівлю;
  • довідку про зареєстрованих мешканців у житлі;
  • документ, що підтверджує право власності на житло;
  • документ, що підтверджує право на отримання пільг;
  • технічний паспорт газового обладнання (за наявності);
  • технічний паспорт лічильника газу (за наявності).

Якщо договір не укладено

Незалежно від того, укладено тристоронній договір чи ні, – з 1 липня у кожного споживача буде новий особовий рахунок.

У нас немає кінцевого терміну коли договори мають бути укладені – ми робитимемо це до того моменту, поки на нового постачальника послуг не перейдуть усі споживачі. Тож поки відключати газ ми не будемо. Однак якщо у споживача є борги і він свідомо не бажає укладати договір – будемо притягувати його до адмінвідповідальності у межах власних повноважень, – розповів голова правління ПАТ «Вінницягаз» Олександр Кривак.

За його словами, займати величезні черги у розрахункових центрах задля підписання договорів не варто – підприємство лише кілька днів тому отримало першу партію екземплярів договорів. На друк усіх примірників договорів для 436 тисяч споживачів було витрачено понад мільйон гривень.



Переглядів: 5993
Поширень: 0