Аби не стати влітку жертвою укусів комах, слід мати під рукою захисні засоби.

Дорослі та діти влітку полюбляють відпочивати на природі, ідуть у ліс за грибами та ягодами. Разом з приємним відпочинком ліс таїть у собі певну небезпеку. Багато людей звертаються у цей період до лікарів із скаргами на укуси різного роду комах.

Небезпечними можна назвати укуси бджіл, ос та мушок, особливо в голову, шию, обличчя. Реакція на укус проявляється болем, свербінням, почервонінням чи набряком у ділянці укусу. Коли надається перша медична допомога, перш за все потрібно видалити жало. І робити це слід дуже обережно, щоб не розчавити “отруйний” мішечок.

Місце укусу необхідно протерти тампоном, змоченим перекисом водню. Аби запобігти швидкому всмоктуванню отрути, на місце набряку треба прикласти “холод” — лід або ємність з холодною водою. Токсична реакція виникає, коли ужалять одночасно 4—5 або більше комах, а укус декількох десятків чи сотень комах для декого смертельний. Тут врятувати життя може тільки негайно надана медична допомога. До приїзду лікарів слід негайно зробити хворому штучне дихання та закритий масаж серця

На літню пору припадає повторний пік розмноження і в комарів. На “полювання” вони виходять із заходом сонця, адже воно — їхній злісний ворог. Комарі кусають не тих, у кого кров “солодка”, а тих, чий запах поту їм особливо подобається. Тож чим ви чистіші й напарфумованіші, тим менше вони вам докучатимуть. Для комарів має значення і колір одягу — вони летять на світлий, а втікають від диму, особливо сигаретного. Комарі полюбляють кусати “гарячих” людей у буквальному розумінні слова - тих, у кого температура тіла на кілька десятих градуса вища за звичайну. Як правило, це люди, які багато їдять і не набирають ваги, бо в них багато енергії виходить з теплом через шкіру. Більш “теплошкірими” вважаються жінки, тому вони частіше потерпають від укусів. Як не смішно це звучить, але “тепленькими” не тільки для оточуючих, а й для комарів, є нетверезі люди.

При комариних укусах слід розчинити чайну ложку соди чи оцту у склянці теплої кип’яченої води та змочувати цим розчином місце укусу раз на годину. Ще можна натирати це місце в’єтнамським бальзамом “Зірочка”. Якщо через 12 годин свербіж не припинився, спробуйте ванночки з фурациліном. Розчиніть таблетку цього препарату у склянці теплої кип’яченої води й поставте в холодильник. Змочіть холодним розчином бинт і прикладайте до запалених місць. Також можна робити примочки з залишків чайної заварки, тільки знову ж таки в прохолодному вигляді. Якщо неприємні відчуття непокоять вас більше доби, обов’язково зверніться до лікаря!

Укус кліща може викликати захворювання — енцефаліт. Лісовий кліщ зустрічається в основному в листяних та хвойних лісах. З'являється він напровесні - в квітні, в травні-червні його активність різко підвищується і закінчується у вересні. Захворювання проявляється через 1-2 тижні. Починається гостро — з головного болю, нудоти, блювання, втрати свідомості тощо. На слизовій оболонці очей проступають кровоносні судини, різко червоніє шкіра обличчя, з'являються ознаки паралічу м'язів. Це тяжке захворювання, котре може призвести до інвалідності і навіть смерті. Щоб запобігти укусам кліщів, потрібно відповідно одягатися, ретельно закриваючи відкриті ділянки шкіри. Перед походом у ліс можна змаститися риб'ячим жиром,олією чи гвоздичним одеколоном. В деякій мірі кліщів відлякують певні засоби (репеленти), які наносять на одяг. Кліщ, що присмоктався, небезпечний, якщо він пробув на тілі людини більше трьох годин. Тому дуже корисними будуть профілактичні огляди власної шкіри. Якщо ви помітили на тілі кліща, його потрібно обережно зняти, змастити шкіру жиром, а місце присосу обробити йодом або спиртом.

Якщо вам не вдалося запобігти укусам комах, треба якомога швидше обробити місце укуса протисвербіжними та антигістамінними препаратами. А ще прийняти препарати від алергічної реакції, котрі містять цетиризин чи лоратадин.

Безпечного вам відпочинку!


Переглядів: 4572
Поширень: 0