Часто під вечір, особливо у приватному секторі, все довкола потопає у димовій паволоці. Цього року у мерії вирішили кардинально змінити цю ситуацію, позаяк дим наносить велику шкоду здоров\'ю людини.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільнюється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотрутніших для людини речовини. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, приміром, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких для людини є отруйними. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі та кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводи. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. Особливо погано почуваються ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Вкрай небезпечним є вплив диму на організм дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.

Доцільно нагадати, що спалювання рослинних залишків суворо заборонено в Україні статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (на громадян накладається штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

«Разом з тим, якщо правильно закомпостувати восени опале листя (вирити яму, засипати туди шарами листя та землю, додати звичайну воду) - по весні воно перетвориться на гумосомістке добриво, яке можна використовувати на присадибній ділянці: і в городництві, і в садівництві, у квітництві тощо», - розповідає голова Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці Наталя Панчук. І додає, що коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в ґрунт. При згорянні ж листя утворюється попіл. Не зважаючи на загальноприйняту думку, попіл - дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення та руйнації ґрунтового покриву, адже окрім того, що вигорають рослинні залишки, - гинуть і ґрунтоутворюючі мікроорганізми. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав\'янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

Для тих власників приватних будинків, які не хочуть витрачати часу на створення добрива власноруч, є інший шлях, аби вони могли позбутись опалого листя. Асоціація органів самоорганізації населення м. Вінниці пропонує збирати його у пакети для сміття і виставляти перед парканами будинків (разом із обрізаним гіллям), де їх забиратимуть служби, що займаються вивезенням твердих побутових відходів.

Про випадки спалення листя на території міста городяни можуть повідомляти цілодобово за номером телефону диспетчерської служби міськвиконкому 15-60. Кожне з таких звернень буде ретельно перевірятись Інспекцією по контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Вінниці. По результатах перевірок будуть вживатись відповідні заходи.

Міською санепідемстанцією також щороку восени проводяться позапланові перевірки по скаргах, які надходять саме по питанню спалювання листя. Достатньо навіть усного звернення за телефоном «гарячої лінії», який працює цілодобово - 27-39-76 (у робочий час можна також телефонувати за номером 27-04-33). Порушників притягуватимуть до адміністративної відповідальності.


Переглядів: 5791
Поширень: 0