25 вересня спливає строк подачі юридичними особами відомостей про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи. Що потрібно знати, щоб уникнути ажіотажу?

Верховною Радою України 21 травня 2015 року прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи», яким  продовжено термін подання юридичними особами інформації про бенефіціарних власників (контролерів) до 25 вересня 2015 року.

Даним законом надано юридичним особам час для визначення своїх бенефіціарів та подання інформації про них державним реєстраторам юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Проте, місяць, який проминув після набрання чинності змін, показав, що юридичні особи не поспішають повідомляти зазначену інформацію.

Тому, Головне територіальне управління у Вінницькій області звертається до юридичних осіб області та їх засновників з проханням незволікати, а в найближчий час подати до державних реєстраторів відомості про бенефіціарних власників (контролерів), для внесення їх до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Нагадуємо, що кінцевим бенефіціарним власником  є  фізична особа (завжди!), яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб.

Крім того, ознакою того, що особа є бенефіціаром, у неї  є можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов'язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі.

Відомості юридичними особами  про своїх  бенефіціарних власників подаються за так званою формою 4  (Реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців).

Також нагадуємо, що не вносять зазначені відомості тільки державні та комунальні підприємства, політичні партії, релігійні організації, творчі спілки та їх територіальні осередки, адвокатські об’єднання, торгово-промислові палати, державні органи, органи місцевого самоврядування та їх асоціації.

У разі відсутності у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника засновника, якщо учасник (засновник) – юридична особа, подаються відомості про його відсутність.



Переглядів: 5576
Поширень: 0