Однак керуючись принципом, кращий метод запобігання хвороби - її профілактика, комісія вирішила розгорнути ряд заходів для запобігання поширення грипу та підготовки медичних закладів до надання допомоги тим, кого може торкнутись хвороба. Лікарі міста також радять городянам по максимуму обмежити зовнішні контакти, проходити вакцинацію і збагачувати їжу вітамінами природного походження.

За даними міської СЕС минулого тижня за медичною допомогою з приводу ГРВІ звернулось 3348 осіб (з них 60% - це діти до 14 років). Рівень захворюваності є нижчим порогового рівня на 16,7%. За п\'ять днів цього тижня у Вінниці зареєстровано 3300 випадків захворювання на ГРВІ. Тобто зростання частоти захворювань поки що не спостерігається і показники приблизно відповідають минулорічним. Однак, занепокоєність викликає те, що поряд із сезонними штамами вірусів грипу прогнозується циркуляція і пандемічного так званого «свинячого» вірусу А (H1N1).

Враховуючи ситуацію в інших областях України, комісія з надзвичайних ситуацій, яка у п\'ятницю була скликана за ініціативою Вінницького міського голови Володимира Гройсмана, вирішила здійснити цілу низку заходів для запобігання епідемії та мінімізації її наслідків у разі, якщо вона все-таки виникне. Відтак було прийнято рішення з наступного понеділка (з 2 листопада) у школах міста запровадити карантин терміном до трьох тижнів, рекомендувати також вузам міста ввести карантин для студентів, заборонити у цей період проведення масових заходів. Також міське ТТУ отримало доручення на кінцевих зупинках електротранспорту облаштувати санітарні пости для проведення заходів з дезінфекції трамваїв та тролейбусів, а управління споживчого ринку - зобов\'язати заклади громадського харчування проводити дезінфекцію тощо.

Для того, щоб люди могли отримати кваліфіковану консультацію, а також для контролю якості роботи медичних закладів у цей відповідальний період у диспетчерській службі міськвиконкому «Цілодобова варта» у найближчі тижні працюватимуть і лікарі, які у телефонному режимі будуть реагувати на звернення жителів міста.

На посилений режим переводиться міська станція «швидкої допомоги», а також всі медичні заклади міста. Зокрема, поліклініки прийматимуть людей і у вихідні (у будні ж їх буде переведено на режим подовженого робочого дня). Для госпіталізації хворих створюється резерв лікарняних ліжок. Для здійснення профілактичних та лікувальних заходів управлінню охорони здоровя з понеділка будуть виділені додаткові кошти.

Одна з мір для запобігання розповсюдження інфекції - незвична для нас, але розповсюджена у європейських країнах. Комісія вирішила у закладах охорони здоров\'я, на підприємствах, в установах та організаціях і громадському транспорті ввести так званий масочний режим. Тому поява людей у білих масках на вулицях стане для нас скоро таким же звичайним явищем, як і для мешканців інших європейських держав.

Серед рекомендованих лікарям кроків - вакцинація. «Такого ще ніколи не було. Ця антивакцинальна компанія, яка розвернулась завдяки і засобам масової інформації, призвела до того, що населення не вакцинується» - стверджує завкафедрою інфекційних захворювань ВНМУ ім. М. Пирогова Лариса Мороз. Головний санітарний лікар міста Олександр Сорочан додає, що саме імунопрофілактика є найбільш ефективним засобом профілактики грипу. Сьогодні в Україні зареєстровані і дозволені до використання такі вакцини як, зокрема, «Ваксігрип» (Франція), «Інфлувак» (Нідерланди), «Інфлексал В» (Швейцарія), «Флуарікс» (Німеччина), «Грипол» (Росія). Усі вони сприяють формуванню імунітету (виробленню антитіл) до вірусів грипу, які за прогнозами і можуть спричинити епідемію.

Володимир Гройсман наголосив на тому, що надалі контроль за ситуацію здійснюватиме очолений ним проти епідеміологічний штаб і попросив двічі на день доповідатиму йому про ситуацію у місті та проблеми, які виникають. Буде налагоджено щоденний моніторинг наявності в аптеках необхідних препаратів. В той же час, він ще раз підкреслив, що у сьогоднішній ситуації дуже багато залежить від мешканців міста - від їх дій по профілактиці можливих захворювань.

Читай також:


Переглядів: 5325
Поширень: 0