Днями на офіційному сайті Вінницької міської ради з’явився сервіс, через який вінничани можуть надсилати електронні петиції керівництву міста. Відповідний розділ розміщений на сторінці «Звернення вінничан». Електронні петиції стануть ще одним каналом зворотного зв’язку із вінничанами.

Вінниця продовжує запроваджувати нові електронні сервіси, які роблять владу більш відкритою та прозорою. Донедавна Вінницька міська рада користувалось в переважній більшості власними електронними ресурсами, програмами та системами, які розробляли ІТ-фахівці міської ради або які купувались. А віднедавна місто почало підключатись до загальнодержавних проектів. Серед них, наприклад, система електронних закупівель «Прозоро»  та система для подання місцевих петицій.

Остання реалізується в рамках програми “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади” (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа, Фондом InnovaBridge у партнерстві з Державним агентством з питань електронного врядування.

Наразі на офіційному сайті Вінницької міської ради вже розміщена сторінка, де можна залишити петицію. Незабаром буде затверджено Порядок розгляду електронних петицій, адресованих Вінницькій міській раді, де буде прописано скільки потрібно голосів для прийняття до розгляду таких звернень та ряд інших правил.

Вінничани вже можуть надсилати керівництву міста електронні петиції

В петиціях, які вінничани зможуть надсилати міській владі, має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім'я, по батькові, адресу електронної пошти автора (ініціатора) електронної петиції. Для її створення автор заповнює спеціальну форму на офіційному веб-сайті міської ради та розміщує текст електронної петиції.

Розміщена петиція до її оприлюднення для збору підписів буде перевірятись на відповідність вимогам, встановлених законодавством. Звернення не може бути оприлюднене, якщо його суть не відповідає повноваженням міської ради, або спонукає до перевищення її повноважень. Петиція не повинна містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини тощо.

Петиція, яка відповідає встановленим вимогам, оприлюднюється на офіційному веб-сайті міської ради протягом двох робочих днів із дня розміщення петиції. У разі її невідповідності встановленим вимогам оприлюднення не здійснюється, про що повідомляється автору.

Дата оприлюднення петиції на офіційному веб-сайті міської ради є початком збору підписів на її підтримку. Повторні та однакові за змістом звернення, збір підписів за підтримку яких триває, оприлюднюватись не будуть.

Інформація про початок розгляду петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється на офіційному веб-сайті міської ради не пізніш як через три робочі дні після завершення строку збору підписів на її підтримку.

Розгляд петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Якщо вирішення питань піднятих у тексті петиції вимагають скликання сесії міської ради або розгляду на засіданні виконавчого комітету міської ради – відповідний проект рішення готується виконавчим органом міської ради або установами міста відповідно до компетенції.

Після розгляду петиції на засіданні виконавчого комітету міської ради або сесії міської ради у термін, що не перевищує десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду, на офіційному веб-сайті міської ради оприлюднюється оголошення щодо її підтримки або не підтримки.

Відповідь на петицію, підготовлену виконавчим органом міської ради (відповідальним виконавцем), оприлюднюється на офіційному веб-сайті міської ради та надсилається на електронну адресу автору (ініціатору) не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду.



Переглядів: 4530
Поширень: 0