Глава держави пропонує створити Вищу раду правосуддя, позбавити парламент права висловлювати недовіру Генпрокурору та призначати суддів безстроково

Президент Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту проект змін до Конституції щодо правосуддя. Цей документ передбачає цілу низку серйозних новацій. "Ділова столиця" склала список основних пропозицій глави держави, передає depo.ua.

1. Вища рада правосуддя. Відповідно до запропонованих конституційних змін в Україні може бути створена Вища рада правосуддя (21 член) на заміну діючої сьогодні Вищої ради юстиції (20 членів). Серед іншого новий орган судової гілки влади отримає виключне право на надання згоди на затримання чи утримання під вартою суддів, які підозрюються у вчиненні злочину. За винятком випадків, коли таких суддів затримають на місці злочину чи одразу після його вчинення. Зараз згоду на затримання суддів дає Верховна Рада України.

2. Конституційна скарга. У разі прийняття документу кожен громадянин отримає право звертатися зі скаргами на кінцеві судові рішення в їх справах до Конституційного Суду. Така скарга зможе бути подана у разі, якщо вичерпані всі інші існуючі на сьогодні засоби правового захисту. Зараз громадяни можуть писати до суддів з Жилянської тільки звернення з проханням про офіційне тлумачення тих чи інших норм законів. І, як показує статистика, зараз на розгляд КС доходять лише одиниці таких звернень, а основна їх маса осідає в секретаріаті Суду і залишається без відповіді.

3. Недовіра Генпрокурору. Глава держави пропонує позбавити Верховну Раду України права висловлювати недовіру Генеральному прокурору, що має наслідком його відставку з посади. Зараз така норма прописана в ст. 85 Основного закону. Разом з тим, парламент і надалі зможе давати згоду на призначення та звільнення президентом керівника ГПУ.

4. Обрання суддів безстроково. В поданому на розгляд депутатів проекті змін до Конституції передбачається позбавлення парламенту повноважень щодо обрання суддів безстроково. Відповідно до пропозицій президента, судді одразу будуть призначатися на посади безстроково главою держави за поданням Вищої ради правосуддя.

5. Утворення судів. Також цей проект змін до Конституції пропонує позбавити президента права утворювати суди. Натомість пропонується, що суди будуть утворюватися на підставі закону, який вносить на розгляд Верховної Ради глава держави після консультацій з Вищою радою правосуддя.

6. Звільнення суддів. До підстав звільнення суддів проектом змін до Основного закону додається одна серйозна новація, а саме – порушення обов"язку підтвердити законність походження майна. В той же час пропонується підвищити віковий ценз, що дає право на призначення суддею – з 25 до 30 років.

7. Адвокатура. Президент також запропонував додати до Конституції нову статтю про адвокатуру - 1312, яка гарантує незалежність правників, що надають незалежну професійну допомогу громадянам. В проекті зазначається, що виключно адвокат може здійснювати представництво особи в суді захищаючи її від кримінального обвинувачення.



Переглядів: 3470
Поширень: 0