Ліфт, під'їзд, темний провулок ... Потенційно небезпечних зон багато.

Сучасне життя повне несподіванок, часом неприємних і часто небезпечних. Не рідкісні випадки, коли в темному під'їзді, на дальній зупинці транспорту, або в тихому сквері громадяни можуть стати об’єктом різних злочинів.

Не все, звичайно, залежить від вас, однак якщо ви станете дотримуватися деяких елементарних правил, а просто - вести себе більш обережно, то ймовірність уберегти своє життя, здоров'я, гідність від злочинного посягання значно зростає.

Правила простих "не"

Щоб не стати легкою здобиччю, досить дотримувати декілька простих "не".

Якщо вам трапиться повертатися додому ввечері, то краще заздалегідь продумати свій шлях. Уникайте короткої дороги, що пролягає через двори, звалища, кладовища, пустирі, погано освітлені вулиці, а також ділянки, порослі лісом або щільним чагарником. Кращі подовжити маршрут, але йти через людні місця. У темних і погано освітлених кварталах ходіть посередині вулиці.

Не підходьте до під'їзду, коли там маячить незнайомець. Дочекайтеся сусідів або знайомих, з якими і заходьте до під’їзду.

Найкраще у разі повернення додому у пізню пору доби зателефонуйте рідним чи знайомим, щоб вони зустріли вас у під'їзді, поблизу будинку чи на зупинці.

Не заходьте в під'їзд, якщо він погано освітлений, а на сходах підозрілі особи. Попросіть кого-небудь із рідних зустрічати і проводжати вас.

Не вступайте в розмову, якщо хтось попросить закурити. Таку ситуацію можна заздалегідь прорахувати: група підлітків раптом різко направляється у ваш бік. Відразу перейдіть через дорогу або зайдіть в перший-ліпший магазин.

Взагалі не піддавайтесь на провокації хуліганів. Уникайте зневажливих висловлювань на їх адресу. Залишайтеся спокійними та виваженими.

Якщо на вулиці хтось довго і наполегливо йде за вами, зверніться до патрульного, якому повідомте про факт переслідування. Якщо поблизу не має поліцейського, просіть про допомогу будь-якого (пожежного, армійського - головне, щоб у формі) офіцера.

Не звертайте на темну вулицю, коли вам здається, що за вами йдуть. Надія, що переслідувач втратить жертву, дуже мала. Ідіть по добре освітленій вулиці, так як у даному випадку не тільки він бачить вас, але й ви його, що важливо.

Якщо на шляху є магазин, зайдіть до нього і вийдіть через другий вихід. Якщо запасного виходу немає, подивіться, чи увійшов незнайомець разом з вами, якщо так, зробіть вигляд, що збираєтесь виходити, і коли той зробить ту ж спробу, сміливо звертайтеся до адміністратора або чергового охоронця. Від адміністратора подзвоніть додому та в поліцію. Нехай за вами приїдуть рідні, а охоронцеві скажіть, що вас переслідує незнайомий чоловік, і попросіть затримати його на деякий час, до приїзду працівників поліції.

Не виставляйте на загальний огляд ключі від будинку, дорогі засоби зв’язку, прикраси.

У разі, якщо на вулиці до вас під'їхала машина і водій став поводитися агресивно, кричіть і тікайте в напрямку, протилежному руху автомобіля. Ніколи не користуйтеся послугами попутних машин з незнайомими водіями і не погоджуйтеся на пропозицію «підвезти». Якщо машина гальмує, а пасажири просять показати їм дорогу (особливо з настанням темряви), говоріть із ними, стоячи на безпечній відстані. Не підходьте до автомобіля на відстань витягнутої руки.

Сідаючи в таксі чи випадковий автомобіль, зверніть увагу на його номерний знак. У розмові уникайте надання інформації про себе, не хизуйтеся своїм достатком, не демонструйте водію, що у вас в гаманці значна сума коштів.

Якщо ж ви все ж таки стали об’єктом злочину, ваші дії мають бути такими:

Якщо на вас напали на вулиці, створюйте якомога більше шуму: кричіть, розбийте скло, вдарте по машині, що стоїть поряд, щоб спрацювала сигналізація.

При нападі на вас в під'їзді, ніколи не намагайтеся забігти в ліфт. Злочинець чекатиме Вас перед виходом з ліфту. При нападі в під'їзді біжіть вгору по сходах і дзвоніть у всі двері підряд. Хто – не будь з ваших сусідів може опинитися вдома і виглянути за двері або хоча б запитати: «Хто там?», на що Ви можете крикнути «Я ваш сусід, на мене напали, викличте поліцію». Злочинцю не потрібні свідки, тому ймовірно, що він залишить свої наміри. Аби привернути увагу сусідів крижіть «Пожежа!». На такий крик вибігають всі.

Якщо вас заштовхують в ліфт, затиснувши рот, постарайся нападника вдарити сміттєвим відром, рюкзаком, будь-яким іншим предметом, що опинився із вами, пробуйте вкусити нападника за палець.

У вас в кишені мають бути завжди напоготові газовий балончик (спиця, гребінець, ключі). Це ще один шанс на втечу. Для самооборони найкраще користуватися засобами, які подразнюють очі та дихальні шляхи, але пам’ятайте, зважаючи на напрямок вітру, або у великих приміщеннях.

Також запам'ятайте: ніколи не погрожуйте злочинцеві, адже цим ви лише його спровокуєте..

Коли на вас напали, голосно кличте на допомогу. Носіть із собою свисток і не соромтеся скористатися ним на випадок небезпеки. Коли бачите, що грабунку вам не уникнути і ви не можете чинити надійного опору злочинцеві, віддайте те, що у вас вимагають. При цьому все-таки зверніть увагу на особливі прикмети злочинця і повідомте про все в поліцію за номером «102».

Очікуйте прибуття слідчо-оперативної групи чи наряду поліції.



Переглядів: 4613
Поширень: 0