Регіональний сервісний центр МВС у Вінницькій області інформує про необхідність наявності посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу при керуванні мототранспортом.

З настанням сприятливих погодніх умов незабаром на дорогах відкриється мотосезон, де  власники двоколісної та триколісної (чотириколісної) техніки розпочнуть масово виїжджати на автошляхи. Це досить зручні засоби пересування, така техніка  користується заслуженим успіхом у мотолюбителів, тому кількість їх з року в рік продовжує збільшуватися.

У постанові Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» визначені такі категорії мототранспорту: «А1» - мопеди, моторолери та інші двоколісні (триколісні) транспортні засоби, які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт; «А» - мотоцикли, у тому числі з боковим причепом, та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. сантиметрів і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше; «В1» – квадро- і трицикли, мотоколяски та інші триколісні (чотириколісні) транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кілограмів.

Зокрема, підготовка водіїв для керування транспортними засобами категорій А1, А проводиться з числа осіб, що на момент закінчення підготовки досягнули 16-річного віку, а для керування транспортними засобами категорій «В1» – із числа осіб, що на момент закінчення підготовки досягнули 18-річного віку.

Тим, хто вже має посвідчення водія з більш високою категорією, наприклад, «В», що дозволяє керувати легковим автомобілем, теоретичний іспит на знання правил дорожнього руху здавати повторно не потрібно – лише практичний – з водіння скутера або квадроцикла. А от починаючі водії, які не мають посвідчення для отримання категорії «А, А1, В1» повинні закінчити автошколу та здати і теорію, і практику в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388 такі транспортні засоби потрібно ще й зареєструвати.

З питань реєстрації громадянам необхідно також звернутися до будь-якого сервісного центру МВС. На зареєстрований мототранспорт видається свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки, які передбачені чинним державним стандартом для цієї категорії транспортних засобів. Адже у разі керування незареєстрованим в установленому порядку транспортним засобом, працівники поліції мають право притягнути водія до адміністративної відповідальності і вилучити сам транспорт та доставити його на штрафмайданчик. В такому разі людині треба буде доводити право власності на транспортний засіб, а така процедура набагато складніша, аніж реєстрація власного майна.



Переглядів: 8923
Поширень: 0