Терміни нерестової заборони в Україні на рибалку в різних регіонах і областях можуть істотно відрізнятися, проте в більшості своїй сезонний нерестовий період визначається термінами з 1 квітня по 30 червня. Держрибагентство нагадує, що відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства в цей час дозвіл на використання плавальних засобів мають тільки органи, що займаються охороною водоймищ.

Повідомляємо, що рух моторних човнів на водних об’єктах у нерестовий період завдає значної шкоди біоресурсам. При роботі гвинтів мотору утворюється потужна хвиля, котра виносить ікру на берег та на виступаючу із води рослинність, через що ікра висихає та гине.

Через вібрацію та хвилі, що утворюються від моторних човнів, ікра, яка знаходиться на визріванні, частково струшується, інша покривається піднятим з дна водойми мулом, що також призводить до її загибелі.

Під час нересту риби шум, вібрація та підняті моторним човном хвилі полохають рибу, вона переміщується в нетрадиційні, непристосовані для нересту місця, що призводить до зниження показників виживання ікри.

На прибережному мілководді хвилі від катерів викидають риб’ячу ікру на берег. Крім того, хвилі від моторних човнів змивають ікру з субстрату на нерестовищах. Найменше змивання спостерігається при пропливанні човна на відстані понад 100 м. Зі збільшенням кількості пропливів човна зростає кількість змитої ікри. Наприклад, внаслідок 60-разового пропливання човна на відстані 25 м змивається до 75% ікри. Ікра, що залишилась на субстраті після проходження хвиль з вірогідністю до 90% гине. Крім того, хвилі здатні викидати на берег до 10% молоді.

Наголошуємо, особливо значної шкоди моторні човни завдають у водоймах зі стоячою водою чи сповільненою течією. Адже з мотора мастило та паливо попадає у воду, разом з відпрацьованими газами. Нафтопродукти розпливаються по воді тонкою плівкою у вигляді веселки, ця плівка непроникна для повітря і перешкоджає доступу малька та інших водних біоресурсів до кисню.

Тож Держрибагентство звертається до громадськості із проханням не бути байдужими до збереження природних ресурсів України та дотримуватись визначених правил рибальства. Якщо Ви стали свідком правопорушення на водоймах, просимо повідомляти про такі факти за телефоном «гарячої» лінії Держрибагентства у робочі дні: +38 (044) 486 – 44 – 59, у неробочі години, вихідні та святкові дні звертайтеся за номером: +38 (044) 486 – 44 – 24 або на «гарячу» лінію Вінницярибоохорони – (0432) 67-12-34 або (0432) 67-12-40. Спільні зусилля органів рибоохорони і громадськості дозволять забезпечити ефективний контроль на наших водоймах.



Переглядів: 2809
Поширень: 0