В Україні стартувала кампанія проти використання ламп, що містять ртуть. Її організаторами виступили Проект програми розвитку ООН (ПРООН) та Глобального екологічного фонду (ГЕФ) «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення», а також благодійний фонд MAXUS. Вінниця також долучилась до цієї ініціативи, і впродовж трьох днів шкідливі лампи можна буде здати в гіпермаркеті «Епіцентр».

Організатори акції не лише організовують місце, де будуть прийматись на утилізацію використані лампи, а й хочуть, щоб громадяни у таких пунктах отримали інформацію з вибору світлодіодних ламп. Саме такі джерела світла є найкращою альтернативою лампам розжарювання та люмінесцентним лампам, що містять ртуть. Екологи й спеціалісти в галузі світлотехніки пропонують переходити на світлодіодні (LED) лампи та світильники, що мають високу енергоефективність та є екологічно чистими джерелами світла.

З 27 по 29 травня, в 23 українських містах, включаючи Вінницю, будуть організовані тимчасові пункти збору люмінесцентних джерел світла в торговельних центрах гіпермаркетів «Епіцентр». Після цього всі зібрані лампи будуть відправлені на утилізацію.

Прийом буде налагоджено таким чином, що одна людина зможе здати не більше п’яти люмінесцентних ламп. Юридичні особи та приватні підприємці, відповідно до закону, мають займатись утилізацією шкідливих відходів виключно за власний рахунок.

Більш детальну інформацію можна отримати в гіпермаркеті «Епіцентр», де і буде проводитись збір люмінесцентних ламп. Знаходиться він на першому кілометрі Хмельницького шосе.

Додатково

Проект Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду розпочав свою діяльність у 2011 році. Основною метою діяльності Проекту Програми розвитку ООН «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» є зниження рівня викидів парникових газів в атмосферу шляхом сприяння більш глибокому проникненню на український ринок сучасних технологій енергоефективного освітлення.

Фонд MAXUS був створений в 2015 році для фінансування та реалізації в Україні благодійних проектів в сфері охорони дитячого здоров’я та екології. Окрім фінансування проекту зі збору та утилізації ламп, що містять ртуть, Фонд надає підтримку дитячим медичним закладам, а також адресну допомогу дітям, що потребують лікування та медичної реабілітації.



Переглядів: 3537
Поширень: 0