Відіграли свою роль і погода, і легковажний святковий настрій. Хоча в загальному рівень епідеміологічного порогу не перевищено, медики закликають вінничан звертатись за професійною допомогою при перших ознаках простудних захворювань.

Ще до Нового року у Вінниці показник захворюваності на грип та ГРВІ на 16% був нижчий епідпорогу. Та на початку 2010 року цей рівень піднявся і тепер лікарі повідомляють про значне збільшення постгрипозних ускладнень у формі пневмонії.

За словами медиків, люди часто потрапляють у лікарні вже у вкрай запущеному стані. На жаль, самолікування, недотримання графіку прийому препаратів та запізнє звернення за допомогою до лікарів призводить до важких наслідків. Від пневмонії у Вінниці з початку року померло 8 чоловік. Майже усі померлі в момент звернення за медичною допомогою були у такому стані, що потрапляли одразу до реанімації.

Показовою є статистика викликів швидкої допомоги. У перші дні нового року лікарі найчастіше виїжджали до хворих з температурою. Протягом минулого тижня на перше місце вийшли виїзди до хворих з високим артеріальним тиском, а виклики з простудними недугами змістились на третє місце. Це свідчить про те, що хвиля простудних захворювань спадає, але водночас вона перейшла у стадію ускладнень. Станом на 14 січня в лікувально-профілактичних закладах міста на стаціонарному лікуванні перебуває 147 хворих з пневмоніями. З них 91 дорослий та 46 дітей.

Міський голова Володимир Гройсман у середу 13 січня провів нараду з головними лікарями медичних закладів міста, на якій обговорювались дії у нинішній ситуації. Медики підтвердили, що завдяки заходам по додатковому забезпеченню противірусними препаратами, які були реалізовані у місті в листопаді минулого року, необхідні умови для комплексного лікування хворих у стаціонарних відділеннях є.

Тому зараз багато залежить від уважного ставлення людей до свого власного здоров’я. Медики закликають вінничан не займатись самолікуванням і при перших проявах хвороби негайно звертатись за кваліфікованою допомогою до лікаря. На жаль, підступність цьогорічного грипу полягає у тому, що постгрипозні ускладнення розвиваються дуже швидко.

Враховуючи нестійкі погодні умови, через які зростає кількість простудних захворювань та відбувається загострення хронічних бронхолегеневих хвороб, лікарі ще раз наголошують на необхідності дотримання профілактичних заходів, а саме: повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді, загартовування, вживання тонізуючо-модулюючих препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії. Більш конкретні рекомендації та схеми профілактики і лікування надає дільничний лікар, який враховує особливості стану здоров’я людини.


Переглядів: 2923
Поширень: 0