Представники правоохоронних органів констатують той факт, що злочинів, які скоюють саме неповнолітні, побільшало. Найчастіше вони крадуть гроші, майно та транспортні засоби, грабують, беруть участь в розбійних нападах, займаються шахрайством, наносять важкі тілесні ушкодження. Всього у скоєнні злочинів брало участь більше сотні підлітків.

Правоохоронці вкрай занепокоєні цією ситуацією. Протягом минулого року майже 30 злочинів скоїли діти віком 14-15 років. Більшість неповнолітніх правопорушників – це учні загальноосвітніх шкіл. Крім того здійснено ряд злочинів, в яких страждали самі підлітки.

Аби у подальшому ця ситуація не погіршувалась, та з метою профілактики підліткової злочинності, керівництво Вінницького міського управління ГУМВС України у Вінницькій області запропонувало обмежити перебування підлітків на вулицях міста шляхом оголошення у Вінниці з 22:00 комендантської години.

Це питання стало предметом дискусії під час кількох нарад під головуванням міського голови Володимира Гройсмана. В підсумку вирішальне слово залишили за самими дітьми. Володимир Гройсман запросив на чергову зустріч дитячих омбудсменів Вінниці, які висловились проти комендантської години.

Натомість 14 січня виконком міськради за погодженням з дитячими обмудсменами прийняв рішення про заборону перебування неповнолітніх у нічних та інтерактивних клубах, закладах дозвілля та громадського харчування без супроводу батьків після 22:00.

Вже з лютого правоохоронці активізують свою роботу по перебуванню неповнолітніх у розважальних закладах у заборонений час. Протягом кількох тижнів вони будуть направляти порушників у відділення міліції і сповіщатимуть про затримання їхніх батьків. Далі на батьків, які відпускають дітей у клуби та розважальні заклади після десятої вечора, чекатимуть штрафи у розмірі від 1 до 4 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Складатимуть відповідні адмінпротоколи і на керівників розважальних закладів, де будуть знаходитись на момент затримання неповнолітні. Якщо тричі в одному закладі буде зафіксовано порушення, пов’язане із невиконанням рішення виконкому, буде розглядатись питання про його закриття.

Заступник міського голови Анатолій Ворона розповідає, що початку впровадження адмінпокарань передуватиме роз’яснювальна робота. Її будуть проводити із батьками, керівниками навчальних закладів та дітьми. Учні шкіл, студенти училищ та технікумів, виходячи із дому, повинні мати при собі документ, який засвідчує особу. У їхньому випадку - це учнівські і студентські квитки. У разі їх відсутності підлітки будуть направлятись у райвідділи міліції для встановлення особи.

«За тим, щоб у різних закладах дозвілля не знаходились підлітки після 22:00, повинні слідкувати не лише правоохоронці, - зазначає Анатолій Ворона. - Директори закладів освіти мають подбати про наявність у їх вихованців відповідних квитків та зобов’язати класних керівників провести роз’яснювальну роботу із батьками підлітків. Охоронці розважальних закладів не повинні допускати у приміщення неповнолітніх».


Переглядів: 4736
Поширень: 0