Новина про те, що в Європарламенті погодили скасування візового режиму для України, викликала неабиякий ажіотаж. Ввечері 6 квітня на Європейській площі у Вінниці відбулося своєрідне святкування цієї історичної події. Після голосування щодо безвізу для України сайт державного підприємства, яке займається послугами оформлення закордонних паспортів, не витримав перевантаження і працює з перебоями.

Для багатьох українців досі залишаються актуальними питання: яким чином працюватиме процедура безвізового перетину кордону?

  • Після того, як Рада ЄС, Європейська комісія та Європарламент ухвалять спільне рішення і підпишуть його, документ набуде чинності через 20 днів.
  • Безвізовий режим дозволяє перебування на території ЄС до 90 днів протягом кожних півроку, тобто 180 днів. Все ж, режим не дає право вчитися та працювати у країнах Євросоюзу.
  • Для перетину кордону необхідно буде мати з собою лише біометричний паспорт.

Про це у ефірі телеканалу 1+1 розповів міністр закордонних справ України Павло Клімкін

- Підкреслюю, тільки біометричний паспорт. Також - квиток на поїздку. Має бути поліс страхування, як це і сьогодні працює. Але насправді важливо підтвердити прикордонникам, особливо на першому етапі, мету вашої поїздки. Якщо це офіційно, звичайно, у вас є запрошення або програма конференції, ще якісь документи. Можуть запитати, чи у вас є фінансові засоби, та ж кредитка або мінімальні кошти, - розповів міністр закордонних справ України

  • Якщо ви маєте діючу візу в паспорті старого зразка, то можете користуватися нею до завершення строку дії. Також можна лишити старий паспорт і оформити біометричний як додатковий.
  • Важливо знати, що безвізовий в’їзд на територію ЄС доступний для осіб, хто не перебуває у переліку тих, кому заборонений в’їзд, а також  не становлять загрозу для громадського порядку, безпеки та міжнародних відносин.

Єдине, що може створити проблеми з безвізом для українців – це недотримання правил перебування на території ЄС, тобто порушення встановленого строку у 90 днів та нелегальна міграція заробітчан.



Переглядів: 5135
Поширень: 0