З наступного місяця  у платіжках вінничан з’явиться додаткова інформація про обсяг газу, який спожили користувачі не лише у кубометрах, а і в мегаджоулях, кіловатах та гігакалоріях. Такі нововведення жодного відношення до плати за використаний газ не мають, відтак панікувати не потрібно. Про це повідомили на прес-конференції у ПАТ «Вінницягаз».

Інформація про енергетичну цінність газу, його середньозважену теплоту згорання та номер маршруту необхідна у зв’язку з набуттям чинності постанови НКРЕКП від 26 січня 2017 року.

Згідно постанови, ми зобов’язані вказувати кількість використаного блакитного палива у трьох одиницях. Це жодним чином не пов’язано з нашумілим введенням абонплати і не вплине на гаманці споживачів, - розповіла спеціалістка із зв’язків із громадськістю ПАТ «Вінницягаз» Оксана Поліщук.

Вінничани платитимуть за газ згідно його енергетичної цінності: розрахунок можна буде перевірити самостійно

Справа в тому, що імпортований газ Україна отримує саме за показниками енергетичної цінності. Перехід на оплату газу згідно енергетичних одиниць обумовлений співпрацею з Євросоюзом. Відтак, споживачі газу матимуть від такого розрахунку переваги:

  • Облік буде вестися більш об’єктивно, адже в одному кубометрі газу може міститися різна кількість калорій
  • У споживачів, які використовують газ низької калорійності, оплата буде нижчою, ніж у тих, хто споживає газ вищої якості
  • Розрахунок газу в енергетичних одиницях можна буде зробити самостійно, за формулою, яка міститиметься на сайті «Вінницягаз». Калорійність ресурсу, в залежності від маршруту, буде зазначена у протоколах.

Вінничани платитимуть за газ згідно його енергетичної цінності: розрахунок можна буде перевірити самостійно

ПАТ «Вінницягаз» підготувала і розмістила на сайті інформацію про фізико-хімічні показники газу за всіма існуючими маршрутами. В середньому калорійність газу по Вінницькій області – 8200 кілокалорій. Дана цифра може коливатися від 7900 до 8500. Така різниця пояснюється тим, що паливо потрапляє на маршрути з різних джерел : власного видобутку та імпорту. 



Переглядів: 4607
Поширень: 0