Хоч випробовування школярів зовнішнім тестуванням не завершились, і невідомі ще їхні результати, освітяни уже відзначають переваги саме цього виду оцінювання знань як по закінченні школи, так і при вступі до ВНЗ. Принаймні, запевняє у цьому начальник обласного управління освіти і науки Ігор Івасюк.

- Тести грунтуються на навчальному матеріалі загальноосвітніх шкіл, отже всі, хто бере участь у тестуванні, мають рівні умови, - каже Ігор Дмитрович. - Минулими роками університети самі обирали складність вступних іспитів, але відтепер саме сертифікат про зовнішнє оцінювання є тим кретерієм, за яким зараховують до університету.

Крім того, тестування дає можливість оцінити роботу шкіл. Раніше вчитель, який вчить дітей, їхні же знання й оцінював. Це неправильно. Результати оцінювань можуть стати стимулом у роботі ЗОШ, адже батьки будуть віддавати дітей вчитися у ті школи, де рівень та результати знань вищі.
Однак, разом із плюсами зовнішнє оцінювання має й негативні сторони. Діти, які проходили тести скаржаться на ледь не тюремний режим, що панує під час таких іспитів. Вихід з класу навіть у туалет супроводжується ніби під конвоєм, розповідають вони.

- Інструкція занадто деталізована, виписує буквально кожен крок учня, - визнає Ігор Івасюк. - Ймовірно, це потрібно виправити, бо це таки впливає на психіку дитини. Але впевнений, що всі недоділки будуть враховані на майбутнє.

Із 5 травня розпочалась реєстрація на додаткову сесію, що розпочнеться 26 червня. Вона призначена для тих, хто в силу різних причин не зумів пройти тестування вчасно. А причини повинні бути серйозні, їх перелік цілком конкретний: участь у міжнародних змаганнях, конкурсах, олімпіадах, які включені до офіційних заходів, що проводяться за участю Міністерства освіти і науки, Мін. культури і туризму, Мін. у справах сім`ї, молоді та спорту; хвороба, що перешкоджає участі у тестуванні, підтверджена довідкою з відповідного закладу охорони здоров`я; смерть рідних по крові або по шлюбу під час основоної сесії зовнішнього оцінювання; стихійне лихо, пожежа, техногенна катастрофа в день або переддень тестування; перебування за кордоном протягом усього періоду реєстрації для участі в основній сесії; проходження військової служби.

Незважаючи на обов`язковість зовнішнього тестування при вступі до ВНЗ, чимало університетів паралельно проводять підготовчі курси, по-завершенні яких зараховують абітурієнтів. Втім, за словами Ігоря Івасюка, сертифікат тестувань їм все одно потрібен. Просто для таких вступників після курсів ВНЗ може зробити менш жорсткі умови, тобто зарахувати за нижчою оцінкою, яку учень отримав у тестах.


Переглядів: 3547
Поширень: 0