За даними синоптиків Вінницького обласного центру гідрометеорології з 11 по 14 липня у Вінниці прогнозується погіршення погодних умов. Зокрема, місцями можливі сильні дощі, грози, зливи, град та шквальний вітер.

В разі грози необхідно дотримуватися елементарних правил безпеки. Від блискавки найчастіше страждають люди, що перебувають поблизу включеного електрообладнання, на відкритій місцевості або ховаються під деревами.

Перебуваючи в будинку на час грози треба відключати всі побутові електроприлади, не стояти біля вікон і дверей, не торкатися кабелів чи антен, водопровідних кранів, не користуватися водогоном (а тим більше митися у ванній чи душі). Простежте, щоб у приміщенні не було протягу, який може притягнути кульову блискавку. Не користуйтеся звичайним телефоном. Стільниковий телефон, якщо ви знаходитеся на вулиці, краще вимкнути. Утримайтеся від розмов по телефону, при великій потребі робіть це швидко, відразу після чергового грозового розряду.

Перебуваючи на вулиці необхідно швидше сховатися в магазині або житловому будинку, вони мають надійний захист від блискавок, на відміну від зупинок громадського транспорту.

Не можна бігти. Також не варто розкривати над собою парасольку, адже на ній багато металевих деталей. Не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев.

Перебуваючи на вулиці, в парковій зоні або в лісі не можна ховатися під високими деревами, краще піти від них метрів на 30-40. Імовірність влучення блискавки в дерево прямо пропорційна його висоті.

Більшість нещасних випадків під час грози стається через незнання чи нехтування правил безпеки, неправильну поведінку, відсутність систем захисту. Першу допомогу потерпілому від удару блискавки слід надавати негайно, безпосередньо на місці випадку і викликати швидку допомогу.

В разі виявлення обірваного проводу лінії електропередач забороняється до нього підходити ближче, ніж на 8 метрів, аби не бути ураженим електричним струмом. При виявленні провисаючого або обірваного проводу, чи інших пошкоджень електричного обладнання, необхідно негайно організувати охорону цього місця, щоб уникнути наближення до нього людей, особливо дітей. Після цього, слід терміново повідомити про виявлені пошкодження на телефон Call-центру ПАТ «Вінницяобленерго» 65-95-95, 0-800-217-217 або Цілодобової варти 15-60.​

Читайте такожВінницькі синоптики прогнозують у липні спеку, дощі та грози



Переглядів: 2094
Поширень: 0