Чи знаєте ви, що понад 1 000 000 жінок у всьому світі щорічно отримують діагноз «рак молочної залози», що, за прогнозами фахівців, протягом наступних 25 років майже 25 мільйонів жінок (кожна з яких – чиясь мати, дружина, донька, приятелька) матимуть такий же діагноз і близько 10 мільйонів з них ризикують піти з життя, не отримавши потрібного лікування?

Надзвичайно гострою ця проблема є в Україні, зокрема й у нашому регіоні. Оскільки єдиного ефективного підходу до лікування раку молочної залози у світі не вироблено, Всесвітня організація охорони здоров’я, а також Фонд ім.Комен (Susan G. Komen for the Cure) рекомендують місцевим громадам впроваджувати інноваційні програми, адаптовані до місцевих потреб.

Згідно з проектом «Глобальна ініціатива з обізнаності щодо раку молочної залози», започаткованим Фондом ім. Комен (США) при партнерстві з Міжнародним благодійним фондом «Український жіночий фонд», група вінницьких активістів, до складу якої увійшли науковці, лікарі-онкологи, студенти-інтерни, лідери громадських організацій, представники місцевого соціально-відповідального бізнесу, журналісти, почала засвоювати курс навчальних модулів, які допоможуть їм у подальшому створити громадську регіональну програму з обізнаності щодо раку молочної залози і таким чином долучитися до реалізації світового досвіду. Нещодавно завершився черговий навчальний модуль, присвячений організації роботи з добровольцями.

Спостереження щодо Вінниці та вінницької команди, з якою працює Комен:

  1. добре розвинута мережа громадських організацій
  2. висока мотивація учасниць програми,
  3. активна участь без додаткових заохочень,
  4. готовність до активних дій

Вінницька команда наголосила на таких особливостях:

  • Україна не США (в США в Комен працюють ті, хто пережив хворобу, вони є волонтерами та спонсорами. В Україні – ті, хто пережив хворобу, як правило, грошей вже не мають. Програму Комен в Україні підтримують здорові)
  • Вінницька команда мислить стратегічно.
  • Вінницька команда поставила завдання попередження захворювання. Просто по Пирогову «Майбутнє – за медициною профілактичною!»

Ситуація з РМЗ:

  1. високий відсоток виявлення РМЗ на стадіях І-ІІ (за офіційними даними), при високих показниках смертності (нажаль, ми ще не маємо показника щодо 5-річного виживання), що говорить про недостовірність даних щодо невисоких показників по захворюваності.
  2. показники виявлення хвороби РМЗ вищі, ніж у середньому по Україні, але лікування отримують менше жінок, ніж у середньому по Україні. Причини: бідність, ігнорування хвороби, віра у народних цілителів, недовіра до лікарів
  3. як показують інтерв*ю, жінки знають, куди потрібно звертатись, щоб перевірити свої молочні залози, але треба сказати, що це стосується міських жінок (чого не скажеш про інші регіони, де реалізується програма), але з іншого боку лікарі з районів і сел не знають цю інформацію.
  4. специфічний страх жінок регіону: страх бути відчуженою чоловіком та родиною
  5. небажання жінок говорити про проблему, але це характерно для всіх регіонів

Майбутнє:

Група отримала теоретичні знання, попрацювала над профілем громади, який представляє аналіз ситуації, визначені проблеми та рекомендації щодо покращення ситуації в регіоні.
 


Переглядів: 4840
Поширень: 0