В зв’язку з впровадженням медичної реформи вінничани мають визначитися із сімейними лікарями, аби укласти з ними декларацію. Підписувати її можна уже з першого квітня. Кожен вінничанин може вибрати терапевта, педіатра або ж сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, незалежно від місця проживання. Укладання наступної декларації автоматично скасовує попередню.

Як розповів директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш, підписувати декларації із лікарями можна протягом року, тому не варто з цього приводу створювати ажіотаж, однак краще це зробити до 1 липня.

Щоб підписати декларацію, з першого квітня потрібно підійти до обраного лікаря на прийом, при собі мати паспорт, ідентифікаційний номер і мобільний телефон. Якщо мова йде про дитину, яка не має паспорта, то батько чи мати мають прийти із свідоцтвом про народження. Після того, як буде заповнена електронна форма на сайті Національної служби здоров’я, на мобільний телефон пацієнта прийде код підтвердження. Він вводиться в електронну форму на сайті, і декларація вважається поданою. Після чого договір роздруковується в двох примірниках для обох сторін.

«Пацієнти декларують свій намір отримувати первинну медичну допомогу у сімейного лікаря. Для цього їм треба обрати свого сімейного лікаря, педіатра або ж терапевта. Громадянин може отримати первинну медичну допомогу за програмою медичної гарантії. Сама декларація складається із кількох сторінок тексту. Держава дає час, аби громадяни до кінця 2018 року задекларували свій намір обслуговуватися в терапевта, сімейного лікаря чи педіатра. Це можна зробити вже з першого квітня, не варто створювати ажіотаж. Але бажано це зробити до чергового погіршення вашого стану. Тоді держава буде знати, що ви знаходитись в системі, визначилися із сімейним лікарем і держава на це передбачила кошти. Є такий гарний вислів: «Господь Бог дав нам життя з таким міркуванням, що ми за нього будемо боротися». Питання збереження здоров’я – це питання кожного з нас. Якщо людині буде мало тих послуг, які передбачає держава, у нас працює медичне страхування. Тому можна мати поліс не лише від держави, а й від страхової компанії. Ми маємо дбати про своє здоров’я. У нашому місті є достатня кількість лікарів, з якими можна укладати декларацію. І цього не зробить тільки ледачий», - каже Олександр Шиш.

Декларацію бажано підписувати із сімейним лікарем за місцем проживання. Хоча це не обов’язково. Можна обрати й навіть у іншому місті, якщо так зручно пацієнту. Декларації з лікарями мають підписати всі. Якщо ж у родині є ті, хто самостійно не може цього зробити, довірені особи мають взяти все на себе.

«Законодавством передбачається, що можна прийти й не особисто, але ця процедура займе трішки більше часу. Адже в будь-якому випадку Національна служба здоров’я має з’ясувати і підтвердити факт, що саме на цю людину буде оформлена декларація, адже на це підуть кошти з держави», – пояснює директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш.

Людина має право необмежену кількість разів переукладати декларації і вибирати лікаря, який максимально відповідає її запитам та потребам. Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш радить не змінювати часто лікаря, адже йому теж потрібен час, аби вивчити і зрозуміти історію захворювань, реакцію на ті чи інші ліки.



Переглядів: 2703
Поширень: 0