Найчастіше потерпілими стають жінки або діти, оскільки в більшості випадків мова йде про раптовий напад, зазвичай в темних місцях.

Основними предметами злочинних посягань є особисті речі громадян. Перше місце в цьому переліку посідають мобільні телефони, потім – жіночі сумки, барсетки, гроші, ювелірні прикраси та предмети одягу.

Пограбування може бути скоєно на вулиці, під\'їзді, в ліфті. У більшості випадків пограбування скоюються у вечірній та нічний час. Дуже часто потерпілі при цьому знаходяться у нетверезому стані.

Якщо ви повертаєтесь насамоті додому, прямуючи безлюдною вулицею, не виключено, що ви є потенційною жертвою пограбування. Тому, повертаючись додому ввечері, по можливості уникайте погано освітлених вулиць, безлюдних місць, лісопаркових зон, районів будівництв. Якщо ви повертаєтесь додому, коли стемніло, зверніться з проханням до близьких або знайомих зустріти вас біля зупинки та провести до будинку.

Будьте обережні і розбірливі з новими знайомствами, не сідайте у машину до незнайомої людини. Якщо ви змушені скористатися випадковою машиною, щоб дістатися до вашого дому, намагайтесь запам\'ятати номер автомобіля і повідомити його комусь із друзів або родичів по мобільному телефону так, щоб водій це чув. Не показуйте водію таксі чи автомобіля, що у вас в гаманці значна сума грошей.

Як показує практика, грабіжник здійснює напад на потерпілого зі спини та одразу втікає, тому в подальшому впізнати останнього практично неможливо.

Шановні громадяни! Правоохоронці вкотре звертаються до Вас з проханням вживати елементарних заходів безпеки, які вбережуть не тільки ваше майно, а й життя та здоров\'я, а саме:

  • якщо у темний час доби ви відчуваєте, що вас переслідують, потрібно різко повернутися у зворотній бік та спробувати як можне детальніше запам\'ятати зовнішність цього чоловіка, що значно послабить його агресивні наміри. Зробіть все можливе, щоб пропустити його вперед. Якщо не вийшло, вдайте, що у вас призначена зустріч з чоловіком, братом тощо. І доведіть це до свідомості підозрілої вам особи.
  • створюйте якомога більше шуму: кричіть, розбийте скло, вдарте по машині, що стоїть поряд, щоб спрацювала сигналізація.
  • мобільні телефони потрібно носити в кишенях, бажано таких, що закриваються, в сумках;
  • у темний час доби необхідно ходити по середині тротуару. Це знижує вірогідність раптового нападу та дає вам час оцінити ситуацію;
  • якщо перед вами до під\'їзду увійшла невідома особа, не поспішайте одразу заходити за ним, а деякий час почекайте.

У випадку вчинення стосовно Вас пограбування, в першу чергу:

  • вживайте заходи направлені на збереження життя та здоров\'я - не чинить опір зловмиснику, якщо ви до цього фізично неготові;
  • перш за все, намагайтесь детальніше запам\'ятати прикмети злочинця (зріст, статура, вік, одяг), а при можливості – особливі прикмети (шрами, татуювання, дефекти мовлення, риси обличчя тощо);
  • при нападі у під\'їзді спробуйте подзвонити до найближчої квартири. Це може примусити злочинця втекти.

Нагадуємо, якщо ви стали жертвою грабіжника або свідком пограбування, негайно повідомте про це міліцію за телефоном «102». Вірогідність затримання злочинця по "гарячих слідах" набагато вища, ніж через деякий час.


Переглядів: 4306
Поширень: 0