— Раніше це стосувалося лише колодязів громадського користування, — каже Анатолій Борисенко, 55 років, заступник головного лікаря обласної санепідемстанції. — У травні на Вінниччині від нітратів померло немовля. Прем’єр-міністр Микола Азаров дав доручення перевірити воду в усіх колодязях, в тому числі приватних. Уже зробили перепис таких криниць — їх понад 85 тисяч. У першу чергу проводимо обстеження води там, де в родинах є діти до 3 років.

На лабораторні аналізи санстанції потрібно понад 8 млн грн. Ці гроші мали виділити з державного бюджету. Досі їх немає.

— Звернулися за допомогою в сільські та міські ради. Сподіваюся, вони посприяють, — зазначає Борисенко. — Зараз будь-хто може принести на аналіз воду. Набирати її потрібно у пластикову пляшку з-під мінеральної води без газу. Перевіряємо на нітрити та нітрати. А от щоб зробити бактеріологічний аналіз води, потрібен стерильний посуд і спеціальна технологія. Людина сама не зможе набрати воду на такий аналіз.

Найзабрудненіші нітратами криниці Теплицького, Тульчинського. Жмеринського та Немирівського районів та в місті Ладижин. Бактеріологічних забруднень понад 30% у Немирівському, Козятинському, Вінницькому районах, містах Вінниці й Ладижин.

— За нормами, криницю не можна будувати ближче ніж за 50 метрів від туалетів, гноярень, сараїв із тваринами, — продовжує Анатолій Васильович. — Сеча через ґрунт просочується в криницю і не виводиться абсолютно нічим. Є думка: якщо воду з нітратами кип’ятити хоча б 20 хвилин, вони розкладуться. Навпаки — якщо дуже довго кип’ятити воду, концентрація нітратів у ній стане більшою. За новими нормами, криницю дозволяють будувати за 20 метрів від небезпечних об’єктів.

Раніше повний аналіз складу води з визначенням жорсткості, хімічного та бактеріологічного складів у санстанції коштував 560 грн. Аналіз на визначення нітратів — 150 грн. Почистити криницю обійдеться у 600 грн. Це радять робити раз на рік.

— Найчастіше викликають на чищення колодязів наприкінці липня, коли починає цвісти вода, — каже підприємець 30-річний Володимир Войчишин. — Тоді вода має неприємний присмак і зеленкуватий відтінок. Люди бояться пити таку гидоту.

У Вінниці копають і чистять колодязі сім бригад. Майстри за допомогою насоса викачують усю воду з джерела. Вибирають мул та миють стіни розчином хлору. На дно криниць спускаються за допомогою спеціальних ременів і корби. В глибокі колодязі подають повітря пилососом ”Ракета”.

— Кілька разів доводилося чистити криниці глибиною понад 50 метрів. Їх дно впиралося в гранітну скелю. Як правило, відмовляємо хазяїв від таких колодязів, бо вода в них радіоактивна, — додає Володимир.

Войчишин радить не пити воду після чищення кілька годин, щоб випарувався хлор. Аби вона мала приємний присмак, біля криниці садять калину.


Переглядів: 9927
Поширень: 0