Принаймні, скарг на наявність на автошляхах області псевдовартових до працівників Державтоінспекції від учасників дорожнього руху поки що не надходило. Проте, у інших регіонах України, наближених до південних і західних зон, де активізується рух транспорту у період літнього відпочинку, на гачок до липових «працівників» потрапили чималий десяток боязливих водіїв, які готові швидко розлучитися з власними заощадженнями, аби не складався «протокол».

Спека і навантаження від великого потоку транспорту, звичайно, завдає чимало хвилювань водієві, щоб безпечно і, головне, швидко подолати відстань. А тут, як на грець, зупиняють і документи вимагають на перевірку. Починаються хвилювання, дратування, які підсилює стогін нетерплячих пасажирів… Саме на це й розраховують перевдягнені «активісти». Бо саме в такі моменти водій не звертає уваги, що у псевдовартового форма інша, погони криві, та й зовнішність дещо пом’ята. А якщо добре придивитися… Та де там, адже потрібно їхати - море чекає, гори чекають і діти в машині плачуть. Хіба в цей момент водієві важливо, що на шевроні написано «Добровільна Автомобільна Інспекція», а не «Державна»?!.

Кажуть, таких «добровольців» побільшало і на Дніпропетровщині і в Луганську. Звичайно, «робота» на автошляхах та магістралях під виглядом Державтоінспекції для шахраїв стає золотою жилою. Адже придбати сьогодні формений одяг не складає проблем. Про її відповідність до статуту мало хто з учасників дорожнього руху знає. Останні кілька років формений одяг співробітників Державтоінспекції неодноразово змінювався, причому і його колір. От і використовують це з користю для себе ласі на легкий хліб.

«Працюють» вони і псевдоекологами, прикриваючись фіктивними погодженнями з Державтоінспекцією. Нав’язують надання платних послуг з контролю вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах автомобілів, шляхом заміру спеціальним приладом рівню окису вуглецю та перевірки технічного стану транспортних засобів. Варто підкреслити, що за якість роботи того приладу ні одна державна установа не ручається і відповідальності не несе. У своїй діяльності «громадсько-козацькі формування» і «пости екологічної служби» застосовують муляжі зброї, вимірювачів швидкості, жезлів, дисків з червоним світлоповертачем, що сприяє їм, за необізнаністю водіїв, здебільшого у іноземних громадян, у реалізації своїх злочинних намірів.

Державна автомобільна інспекція застерігає і попереджає. У разі виявлення на автошляхах області вказаних осіб, які відносять себе до «громадсько-козачих формувань», «постів екологічної служби» чи інш. і займаються незаконною діяльністю, а саме: вимаганням грошей чи отримання вказаних платних послуг, негайно телефонувати до найближчого відділу міліції або ж на телефон Довіри Управління ДАІ Вінниччини: (0-432) 59-34-34.

У разі зустрічі з шахраями, не забувайте дотримуватися правил особистої безпеки. Для цього потрібно залишатися в салоні автомобіля, двигун при цьому не глушити, ноги залишати на педалях. Спілкуйтеся через ледь приспущене вікно, не вступаючи у відкритий конфлікт. Після виклику міліції, залишайтеся на місці до прибуття патрульної машини.


Переглядів: 3655
Поширень: 0