Літо 2010 року стало рекордним за тривалістю спекотливих днів. Незабаром за прогнозами синоптиків очікується підвищення зовнішньої температури повітря до +400С і вище. Медики радять вінничанам в цей період бути максимально уважними до свого стану здоров\'я, адже така спека - це значне випробування для організму. Дотримання простих правил допоможуть городянам уникнути теплових та сонячних ударів.

В першу чергу, фахівці радять по можливості якомога рідше виходити на вулицю та якнайменше перебувати під прямими сонячними променями. У разі, якщо такої можливості немає, слід носити з собою капелюшки (краще за все - світлих кольорів), або ж захищатися від сонячного проміння парасольками.

Головний терапевт лікувально-профілактичного відділу управління охорони здоров\'я Вінницької міської ради Світлана Стефанкова радить носити одяг з натуральних тканин, так як вбрання із синтетики не дає шкірі «дихати» і сприяє перегріву організму. «Спрагу слід втамовувати напоями кімнатної температури, проте ні в якому разі не крижаною водою, - застерігає Світлана Стефанкова. - Це може бути проста кип\'ячена вода, негазована вода, чай, компоти з яблук, смородини, розведений лимонний сік». Слід також пам\'ятати, що оптимальна кількість спожитої рідини при температурі повітря вище +300С складає три літри. Але не варто змушувати себе пити, якщо спраги немає, оскільки зайва кількість води навантажує роботу нирок та серця. Тому обмежено слід вживати рідину хворим з порушенням функції нирок, а також тим, хто страждає на гіпертонічну хворобу та серцеву недостатність. Таким людям радять ополіскувати порожнину рота звичайною водою, бризкати водою на ліктьові згини та коліна.

Також не варто вживати алкогольні напої, оскільки в такому разі організм стає більш чутливим до впливу високої температури повітря. В раціоні слід обмежити кількість продуктів з м\'яса та надавати перевагу рослинній їжі.

Тим вінничанам, які намагаються врятуватися від спеки поблизу водоймищ, варто пам\'ятати, що сонце найбільш активне з 12:00 до 16:00 години. Тому, краще вирушати на відпочинок на озеро чи річку до 11:00 або ж після 18:00.

Що ж до найбільш розповсюдженого рятівника від спеки в офісних приміщеннях - кондиціонера, слід також знати декілька основних правил. В першу чергу, температура у кондиційованому приміщенні повинна бути нижчою лише на 5-6 градусів від температури повітря на вулиці. Фахівці радять перед виходом на вулицю на 10-15 хвилин вимикати кондиціонер, аби організм мав змогу адаптуватися до температури на дворі, оскільки різкий перепад останньої є стресом для організму та спричиняє розвиток простудних захворювань.

Під впливом спеки і факторів, що зменшують тепловіддачу, може статися перегрівання організму (тепловий або сонячний удар). Їх ознаки можуть виникнути одразу або через 6-8 годин після прямої дії сонячних променів: настає втома, сонливість, з\'являється шум у вухах, запаморочення, головний біль, нудота та тахікардія. При більш важкому ступені спостерігається підвищення температури тіла до 39-400С, можлива короткотермінова втрата свідомості та виражена тахікардія.

У разі, коли хтось із оточення відчув себе погано, слід дотримуватися наступних правил. Насамперед, потерпілого слід забрати з сонця, перенести у затінок або холодне приміщення. Потім варто напоїти холодною водою. Також необхідно зняти з постраждалого одяг, загорнути у вологе простирадло або ж облити прохолодною водою. На пахові ділянки та шию слід прикласти холодний компрес. Якщо ж стан потерпілого продовжує погіршуватись - необхідно терміново викликати швидку допомогу.


Переглядів: 3990
Поширень: 0