Про пільги, які надаються державою багатодітним сім’ям йшлося на прес-конференції, яка відбулась 16 серпня за участю начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віталія Давиденка та начальника управління сім’ї та молоді облдержадміністрації Олени Стоялової.

Під час зустрічі з місцевими масмідійниками Олена Стоялова зазначила, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», який набрав чинності з 1 січня 2010 року багатодітним сім’ям надаються такі пільги:

  1. 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім\'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім\'ю);
  2. 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.
    Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім\'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім\'ю;
  3. 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
  4. позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім\'ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

  1. безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;
  2. щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров\'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;
  3. першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
  4. безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;
  5. безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п\'ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше.

Батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення.
Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень визначено постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 року № 209 «Деякі питання виготовлення та видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї».

Відповідно до вищеназваної постанови посвідчення видаються структурним підрозділом у справах сім’ї та молоді районних держадміністрацій одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання документів (заява батька або матері; копії свідоцтва про народження дітей; копії сторінок паспорта батька та матері з даними про прізвище, ім’я, по батькові, дату його видачі і місце реєстрації; довідки про склад сім’ї; фотокарток батьків та дітей розміром 30 х 40 мм; довідки про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення (у разі реєстрації батьків за різним місцем проживання).

Дітям видається посвідчення з 6 до 18 років.
Відділами сім’ї та молоді РДА передано списки багатодітних сімей відділам праці та соціального захисту для внесення інформації до Єдиного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, а також надавачам житлово-комунальних послуг та послуг зв’язку.

Пільги будуть надаватись на підставі посвідчень, форма яких затверджена Постановою КМУ. Потреба області у посвідченнях у 2010 році складає 10000 посвідчень батьків багатодітної сім’ї та 25400 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї, з них:

  • надійшли наприкінці липня 2010 року – 3350 посвідчень батьків та 8500 посвідчень дитини;
  • очікуються у серпні 2010 року - 3350 посвідчень батьків та 8500 посвідчень дитини;
  • у вересні 2010 року - 3300 посвідчень батьків та 8400 посвідчень дитини.

Управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації здійснено розподіл між районними державними адміністраціями та виконавчими органами міських рад. Усі адміністративно-територіальні одиниці отримали третину посвідчень, яких потребує район.

Орган, який здійснюватиме видачу посвідчень – райдержадміністрація або міська рада міста обласного значення.
Для подання заяви та документів на видачу посвідчень слід звертатись до відділів сім’ї та молоді райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення. У м. Вінниця видачу посвідчень будуть здійснювати районні відділи соціального захисту населення.

У свою чергу Віталій Давиденко додав, що на Вінниччині за нинішніх непростих економічних та фінансових умов актуальним залишається питання підвищення державних соціальних гарантій сім’ям з дітьми. Всі вони здійснюється шляхом:

  • перерахувань і виплат суттєво збільшеного розміру допомоги при народженні другої, третьої та наступної дитини; (першої – 12240 грн. в 1,4 разу, другої -25000 грн. в 2,9 разу, третьої та наступної – 50000 грн. в 5,9 разу);
  • встановлення єдиного підходу при наданні допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працюючим та непрацюючим жінкам;
  • запровадження рівня забезпечення прожиткового мінімуму на дітей у багатодітних малозабезпечених сім’ях у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Нині рівень забезпечення прожиткового гарантованого мінімуму для призначення допомоги, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», збільшено. А саме:

  • для працездатних осіб – на 37%;
  • для непрацездатних осіб – на 42%;
  • для інвалідів – 47%;
  • на дітей до 18 років – на 26,8%.

Держава підтримує сім’ї з неповнолітніми дітьми через надання матеріальної допомоги жінкам у період вагітності і пологів, при народження дитини та догляду за нею до трирічного віку, підтримує одиноких матерів, турбується про дітей, позбавлених батьківського догляду, про що свідчить суттєве збільшення кількості одержувачів допомоги сім’ям з дітьми, якщо в 2009 році на Вінниччині отримувачів допомоги було 81,1 тис. осіб, то в серпні 2010 року - 90,5 тис. осіб.

На виплату зазначених допомог з державного бюджету місцевим бюджетам на 2010 рік передбачено 867,8 млн. грн. Жодного випадку із затримкою в нарахуванні чи заборгованості по виплатах в області не було.

І це при тому, що завдяки зростанню рівня доходів громадян, чисельність одержувачів державної допомоги малозабезпеченим сім’ям поступово зменшується. Так, кількість одержувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям в серпні поточного року в області становила 3,9 тис. сімей, що на 1,0 тис. сімей менше, у порівнянні з 2009 роком.

Указом Президента України № 1254/2007 від 25 грудня 2007 року, з 1 січня 2008 року засновано одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”, а також затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплат одноразової винагороди жінкам зазначеної категорії.

Протягом поточного року до області надійшли кошти в сумі 4,3 млн. грн. на виплату одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня», що дало змогу виплатити винагороду 643 матерям-героїням.

Зараз на Вінниччині проживає понад 9600 тисяч багатодітних сімей. До Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, внесено інформацію і сформовано базу даних про 8981 багатодітну сім’ю.

Станом на 1 серпня 2010 року понад 4 тисяч сімей скористалися пільгами на житлово-комунальні послуги, 153 сім’ї отримали пільги на придбання твердого палива.

Статус багатодітної сім’ї підтверджують структурні підрозділи у справах сім’ї та молоді райдержадміністрацій та міст обласного значення, які забезпечують передачу даних про такі сім’ї органам праці та соціального захисту населення відповідних територій.

Відповідно до ст. 1 Закону України № 2402-ІІІ від 26.04.2001 р. «Про охорону дитинства» визнаються багатодітною сім’єю, якщо складається з батьків (або одного з батьків) і 3 та більше дітей віком до 18 років.
Законодавством України для цієї категорії сімей як раз і встановлено низку пільг та допомог.

Зокрема, згідно із Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (в редакції № 2334-111 від 22.03.2001 р. із змінами та доповненнями) встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім’ї, її доходів та віку дітей.

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» № 1768-111 від 01.06.2000 р. (зі змінами та доповненнями) грошова допомога надається найменш соціально захищеним сім’ям, а саме тим, які мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Водночас розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям не може бути більшим, ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім\'ї.

Відповідно до Положення про призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 р., за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу, багатодітні сім’ї можуть скористатися правом на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили 5 або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, а також матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу догляду за дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3 років.

Ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено надання багатодітним сім’ям пільг: 50 % знижка плати за користування житлово-комунальними послугами, паливом, абонентної плати за користування телефоном.

Дітям із багатодітних сімей передбачено пільги на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у т. ч. внутрішньорайонних, міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання.

Зазначені пільги надаються з 1 січня 2010 року за рахунок субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам після отримання пред’явлення відповідних посвідчень


Переглядів: 36262
Поширень: 0