Восени минулого року, коли люди розпочали збирати опале листя, голови квартальних комітетів поінформували усіх мешканців приватного сектору про заборону спалювання листя та гілля на території міста. А працівники підприємства «ЕкоВін» зобов\'язались його вивозити разом із твердими побутовими відходами. Тобто, людям необхідно було просто зібрати листя у мішки та винести на вулицю у день, коли у їхньому районі забирають відходи.

На початку весни проблема повторилась - сніг зійшов, незібране восени листя почало заважати господарям і вони знову розпочали палити сміття. Тоді на території приватного сектору активно працювали працівники інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом Вінниці. За такі порушення вони складали протокол про адміністративне правопорушення, за що спеціальна комісія виносила штраф у розмірі від 340 до 1360 гривень.

Початок цьогорічної осені приніс із собою такі ж проблеми. Частина мешканців вже поступово звикає до того, що листя вивозять спецмашини, інша - продовжує спалювати, забуваючи про те, що шкодять і собі, і власним дітям, і своїм сусідам. А дарма, адже при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря потрапляє біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотрутніших для людини речовини.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, приміром, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких для людини є отруйними. Саме вони, як правило, стають причиною дертя в горлі та кашлю. Особливо погано почуваються ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Вкрай небезпечним є вплив диму на організм дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.

Тому Асоціація органів самоорганізації населення міста звертається до усіх господарів приватних будинковолодінь з проханням збирати опале листя у сміттєві мішки і виставляти на вулицю, аби працівники підприємства «ЕкоВін» могли його вивезти і тим самим вберегти людей від небезпечних наслідків згоряння залишків рослинного походження та запобігти нанесенню шкоди навколишньому середовищу.


Переглядів: 4745
Поширень: 0