Якось моя юна приятелька поскаржилася, що не дуже добре почувається. Мовляв, незрозуміло млява, постійно хоче спати. І до всього у дівчини "активно" почало випадати волосся. Не допомагали ані дорогі маски, ані шампуні, ані бальзами. Дівчина почала приймати вітаміни, - результат нульовий; волосся опадало, мов листя у жовтні. По роботі моя подружка (до речі, ще й колега, тобто журналіст)  зайшла до гематологічного відділення, і, спілкуючись із обласним позаштатним гематологом області, завідувачкою відділенням гематології обласної лікарні ім. Пирогова  Ганною Олійник, з\'ясувала причину своєї недуги. Це була анемія або недокрів\'я. Справа в тому, що під час вагітності молода жінка, лікуючи анемію, приймала препарати заліза, а потім... Просто про це забула. Але, про все по порядку. Із запитаннями щодо виникнення і лікування анемії кореспондент "Міста" також звернувся до Ганни Олійник.

- Ганно Анатоліївно, при згадуванні про недокрів\'я, на думку спадає якась бліда, субтильна істота. Що ж це за недуга?

- Анемія - це зменшення гемоглобіну та еритроцитів в одиниці об\'єму крові.

- А що ж вважати за норму?
- Еритроцит - це "паровоз", який доставляє кисень у тканини нашого організму і виводить вуглець. У нормі кількість еритроцитів складає від 4 До 5,0 мільйонів, а гемоглобін у здорових людей коливається в межах 120-160 г/л. Серед всіх анемій 80% складають залізодефіцитні анемії, а ще близько 20% припадає на В12-дефіцитні, гемолітичні та апластичні анемії.

- Але, чомусь анемію пересічні громадяни пов\'язують саме із нестачею заліза в організмі.
- Найбільш поширена залізодефіцитна анемія - хвороба крові, що зумовлена дефіцитом заліза (Fe).

- Чи можна сказати, що кількість хворих на анемії останнім часом збільшилася?
- Я б сказала, що сьогодні покращилася якість обстежень і покращився облік хворих.

- Скільки разів на рік потрібно здавати кров?
- Навіть людині, що вважає себе здоровою, раз на рік обов\'язково потрібно здавати кров. Не кажучи про людей, які відчувають недомагання.

- Наскільки серйозною хворобою є анемія? Подумаєш, недокрів\'я. Поїсти яблук, гранатів і печінки -  і вилікувався.
- Анемія - досить серйозне захворювання. Вона призводить до значного зниження якості життя. При залізодефіцитній анемії гемоглобін може зменшуватись до 90, 60 і навіть до 20 г/л. При значному зниженні показників гемоглобіну та еритроцитів, що спричиняють гострі крововтрати, доводиться вдаватись навіть до реанімаційних заходів з використанням донорської крові.

- Які ж причини розвитку залізодефіцитної анемії?
- Найбільш частою причиною недокрів\'я є крововтрати. Анемії піддаються жінки дітородного віку, підлітки. Зниження гемоглобіну часто спостерігається у хворих на ревматологічну патологію, з нирковою недостатністю, у пацієнтів, що приймали хіміотерапію тощо.  Від 10% до 20% жінок страждають на анемію за рахунок втрати заліза під час місячних, вагітностей та пологів. Велике місце в розвитку залізодефіцитних анемій мають крововтрати з шлунка або кишківника внаслідок виразки шлунку або 12-палої кишки, пухлин шлунку або кишківника, наявності глистів або гемороїдальних кровотеч.
До розвитку анемії призводять підвищені потреби заліза в період інтенсивного росту у дітей та підлітків, під час вагітності, при частих пологах, при регулярному донорстві крові.
Також анемія з\'являється при порушенні всмоктування заліза в кишківнику при його запаленні, при нестачі мікроелементів у їжі (міді або цинку).

- Які симптоми виникнення анемії?
- При анемії хворий скаржиться на підвищену втомлюваність, погіршення пам\'яті, м\'язову слабкість, запаморочення, задишку, серцебиття, можуть з\'являтися заїди в кутках рота, спостерігається ламкість нігтів, випадіння волосся. Можливе спотворення смаку та нюху у вигляді бажання їсти крейду, нюхати ацетон або бензин. Такі хворі зазвичай дратівливі, знервовані, плаксиві, в них знижується увага.

- А як впевнитися в правильності діагнозу?
- Для уточнення діагнозу хворому необхідно зробити загальний аналіз крові.
Не можна недооцінювати підступність анемії. Вона, як правило, є наслідком цілого ряду захворювань. За недокрів\'ям може сховатись рак, лейкемія, або мієломна хвороба. Тому хворих на анемію обов\'язково потрібно направити на консультацію до гематолога, знайти причину і лікувати одночасно і саме недокрів\'я і його причину. Причому, лікування хвороби має бути комплексним. Призначення мають ретельно виконуватися пацієнтом та контролюватися лікарем. Терапія передбачає усунення чинників, які спричинили анемію, раціональне терапевтичне харчування, лікування препаратами заліза, профілактичні заходи з попередження рецидивів. Відновити і поповнити запаси заліза в організмі за рахунок їжі абсолютно неможливо. Самолікування взагалі неприпустимо, оскільки у людини може бути, наприклад, В12-дефіцитна анемія, а хворий, відчуваючи недомагання, починає приймати препарати заліза. Наведу приклад. Якось в реанімаційне відділення поступила жінка з рівнем гемоглобіну 20г/л у вкрай тяжкому стані. Ситуація ускладнювалася тим, що жінка належала до однієї із релігійних громад, яка забороняє своїм симпатикам переливання крові та її компонентів. Організм хворої був виснажений багатьма родами. Зробивши необхідні діагностичні обстеження, лікарі з\'ясували, що окрім залізодефіцитної анемії, в організмі жінки не вистачає В12 і фолієвої кислоти. Для лікування таких форм анемії, хворому потрібно, окрім препаратів заліза, приймати кортикостероїдні гормони. Жінку вдалося врятувати за допомогою препаратів групи еритропаетинів.

- То які ж препарати Ви б радили обрати при залізодефіцитній анемії?
- Не може бути й мови про заочні консультації. Для лікування залізодефіцитної анемії необхідні препарати заліза, які потрібен призначити лікар. Тільки за їх допомогою лікування буде ефективним. На фармацевтичному ринку України представлено 30 препаратів заліза. Препарати заліза існують і в ін\'єкційній формі, і в таблетках, і в капсулах, і в сиропі. А, взагалі, в пострадянських країнах зареєстровано близько 46 препаратів заліза. Препарати відрізняються домішками. Наприклад, сорбіфер містить, окрім заліза, аскорбінову кислоту, яка допомагає всмоктуванню заліза. Глобирон часто призначують людям похилого віку, оскільки вони часто страждають закрепами, а цей препарат має послаблюючу дію. Тардіферон має властивість заживляти ерозії на слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту. Якщо людина не може або не любить ковтати пігулки, будь ласка, - препарат заліза в розчині. Найбільш фізіологічно призначати препарати заліза в таблетках або капсулах, або в розчині, тому що Бог передбачив, що всмоктуватись залізо повинно в основному з 12-палої кишки та тонкого кишечнику.
Ін\'єкції заліза можуть викликати алергічні реакції, абсцеси, відкладання надлишків заліза в печінці. Тому препарати заліза в ін\'єкціях слід призначати виважено, а саме у випадках виразки шлунку та 12-палої кишки або при наявності проносів.

- А як же яблука, сира печінка і гранати? Чи це не панацея?
- Їжа і харчові домішки самі по собі не можуть вилікувати анемію. Але можуть бути допоміжними засобами в лікуванні. З продуктів харчування може всмоктатись не більше 2-3 мг заліза на добу, а для лікування необхідно не менше ніж 30-60-100 мг на добу. Тому його дефіцит не можна поповнити, лише дотримуючись дієти. Але й недооцінювати її не варто. Залізо, що міститься в продуктах тваринного походження, засвоюється значно краще. Найбільше його в яловичині, кролятині, індичатині, курятині -11-22%, яйцях, бобових, фруктах - до 3%, рисі, шпинаті, кукурудзі -1%. Хворому також рекомендують вживати яловичий язик, гречану та вівсяну крупи, какао, шоколад, зелень, персики, абрикоси, родзинки, чорнослив, гематоген тощо. Дуже корисні фрукти, особливо яблука, а також морси та соки, багаті на аскорбінову, янтарну кислоти. Для нормального кровотворення, окрім заліза, необхідно, щоб хворий на залізодефіцитну анемію отримував із їжею й інші мікроелементи. Всмоктування, засвоєння та метаболізм заліза, як і процеси кровотворення, значним чином залежать від таких мікроелементів, як кобальт, мідь, цинк, марганець тощо. Кобальту (Co) багато в печінці, нирках, молоці, рибі, бобових, зернових, аґрусі, чорній смородині, малині, абрикосах, вишнях, грушах, буряках, петрушці тощо. Мідь (Сu) міститься в достатній кількості у крупах, бобових, грибах, суницях, чорній смородині, кавунах, хроні, печінці та яловичині. Щодо лікування напівсирою печінкою, то такий метод абсолютно необґрунтований, по-перше, залізо не руйнується при термічній обробці. А по друге, - під час вживання напівсирої печінки, можна заразитися аскаридами, лямбліями, ехінококом, токсоплазмозом і іншими "приємними речами".
На цинк (Zn) багаті дріжджі, печінка, нирки, легені, яловичина, сири, бобові, гриби та яйця. Марганцю (Мn) достатньо в крупах, бобових, петрушці, кропі, щавлі, шпинаті, буряках, гарбузах, малині та чорній смородині.
Лікування анемії у кожного конкретного хворого має свої особливості і повинно бути індивідуальним, тому при захворюванні на анемію для професійної допомоги хворому необхідно звернутись до лікаря-гематолога!

Довідка "Міста":
За даними Всесвітньої організації охорони здоров\'я (ВООЗ), від дефіциту заліза потерпає кожен п\'ятий мешканець земної кулі. А це 50% молодих людей, 30% жінок дітородного віку, загалом 10-12% представниць жіночого населення та 3-8% - чоловічого. Досить поширене це захворювання і в Україні. У Вінницькій області на диспансерному обліку стоїть 40 тисяч хворих з діагнозом "анемія".

Залізо входить в склад 76 ферментів організму людини. Після початку лікування препаратами заліза, новий еритроцит народжується в кістковому мозку через 26 днів.


Переглядів: 27915
Поширень: 0