Українські чоловіки живуть на одинадцять років менше, ніж жінки, констатували учасники наради. Це при тому, що в більшості розвинутих держав така різниця на користь «слабкої» статі становить 2 - 5 років. Середня тривалість життя жінок в Україні - 75 років, а чоловіків – 64 (по Вінницькій області відповідно 72 та 65,9 років).
Було зазначено, що за прогнозами кожен третій сорокарічний чоловік не доживе до 60 років.

В нашому регіоні основні причини смертності чоловіків 30-40 років – це зовнішні фактори (нещасні випадки, отруєння, травми, самогубства, убивства) – 30,2%, серцево-судинні захворювання – 26,3%, хвороби органів дихання – 25,8%, хвороби органів травлення – 11,5%, інфекційні захворювання (переважно туберкульоз) – 4,3%.
Всього у 2009 році серед мешканців області працездатного віку, померлих внаслідок зовнішніх причин смерті, чоловіки складають – 80,3%.

За меншу, ніж у жінок, тривалість життя чоловіки мають звинувачувати передусім самих себе. Коротший вік чоловіків – це плата за агресію, за брак інстинкту самозбереження і за шкідливі звички. Крім того, чоловіки менше цікавляться своїм здоров’ям - як фізичним, так і психічним.

Питання чоловічого здоров’я, на відміну від жіночого, здебільшого обходять стороною, і в державі публічно не обговорюють. А суспільство уже зараз наражається на гострі кути ігнорування цього питання.

Учасники наради запропонували розпочати широку дискусію у галузевій медичній газеті з метою привернення уваги медичних працівників та громадськості до питання чоловічого здоров\'я.


Переглядів: 3029
Поширень: 0