Про це на прес-конференції, присвяченій нововведенням вступної кампанії 2011 року, заявив начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Ігор Івасюк.

«Минулорічний досвід засвідчив, що 2 тижні для подачі документів – дуже стислий термін. Проблеми виникали як в абітурієнтів, оскільки утворювались величезні черги, так і в приймальних комісій, які вимушені були працювати практично цілодобово. Цього ж року прийом документів розпочинається 1 липня і триватиме фактично до 31 липня», - зазначив головний освітянин області.

Для осіб, які мають складати вступні екзамени у вищих навчальних закладах, прийом документів закінчується 22 липня, вступні екзамени проводяться з 23 липня до 31 липня; абітурієнти, які проходитимуть творчі конкурси у вищих навчальних закладах, прийом документів закінчується 17 липня, творчі конкурси проводяться у декілька сесій з 10 липня до 31 липня. Таким чином, усі, хто складатиме екзаменаційні або творчі випробування, вже матимуть відповідні бали і зможуть брати участь у конкурсному відборі при вступі одночасно з абітурієнтами, для яких подібні іспити не передбачені.

Аби спростити процес подачі документів, запроваджена електронна реєстрація заяв на участь у конкурсі. «Міністерство освіти і науки України дало доручення вищим навчальним закладам розробити до кінця листопада умови прийому, де буде виписана процедура подачі електронних заяв», - зауважив начальник управління.

Ще одним нововведенням є вступ на загальних підставах призерів ІV етапу всеукраїнських олімпіад та ІІІ етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт МАН, які раніше вступали у ВНЗ поза конкурсом. За новими умовами, вони матимуть додаткові бали до результатів тестування, але тільки в тому випадку, якщо вступають на спеціальність, яка відповідає перемозі на всеукраїнській учнівській олімпіаді (за диплом І ступеня – 50 балів; ІІ ступеня – 40 балів; ІІІ ступеня – 30 балів).

Повертається система мотивування абітурієнтів щодо проходження курсової перепідготовки, суть якої полягає у навчанні на курсах (якщо такі є) при ВНЗ. Такі курси повинні становити не менше 150 навчальних годин і не менше трьох місяців протягом етапу підготовки саме в рік вступу. При успішному закінченні такого навчання, абітурієнт при вступі додатково отримує 20 балів, але тільки за умови вступу у той вищий навчальний заклад, при якому ці курси працювали.

Ігор Івасюк також звернув увагу на той факт, що віднині вищі навчальні заклади будуть, певним чином, конкурувати між собою, аби отримати державне замовлення на підготовку фахівців. «Той ВНЗ, який забезпечуватиме якіснішу, більш кваліфіковану підготовку спеціалістів, може отримати більше державне замовлення, ніж інші заклади. Окрім того, передбачається більш міцна кореляція між потребами рину праці у підготовці того чи іншого фахівця і, відповідно, державним замовленням», - підкреслив Ігор Дмитрович.


Переглядів: 4633
Поширень: 0