Задля недопущення фактів обважування споживачів на торгівельних майданчиках міста 24 квітня виконком міської ради ухвалив рішення № 1033 «Про забезпечення суб\'єктів господарювання електронними вагами на ринках та торговельних майданчиках м. Вінниці», за яким підприємці, які торгують на ринках міста, повинні здійснити заміну механічних вагів на електронні в термін до 1 серпня поточного року.

За даними управління розвитку споживчого ринку та послуг міської ради станом на 25 червня найбільша частка торгуючих, які замінили механічні ваги на електронні, - на торговельному майданчику «Староміський» (97 %) та на ринку «Привокзальний-2» (95 %).

На ринку «Привокзальний-1» 25 % торгуючих забезпечено електронними вагами, адміністрацією ринку також закуплено та встановлено 2 контрольні ваги. Прокатна база не створена в зв\'язку з тим, що підприємці відмовляються брати ваги напрокат, натомість вони погоджуються придбати власні. Адміністрація ринку щоденно попереджає підприємців щодо заміни механічних вагів на електронні та гарантує 100% їх заміну до 1 серпня.

Повільно проходить заміна вагів на торговельному майданчику «Мрія», де електронні ваги використовують лише 40 % торгуючих, торгівельних майданчиках «АВС-Цитрус» та «Світанок» (на яких замінено 32 засоби вимірювальної техніки з механічної на електронну) та ринку «Урожай», де в наявності всього 62 електронних засобів вимірювальної техніки.

Адміністрацією торговельного майданчика «Ма-Кі» та ринку «Центральний» проведена робота щодо інформування торгуючих про необхідність та терміни заміни вагів з механічних на електронні. Підприємці торговельного майданчика «Ма-Кі», особисто, під розпис, ознайомлені з рішенням виконкому міської ради, а в приміщенні адміністрації торгового майданчика встановлені контрольні електронні ваги. Остаточна інформація по заміні вагів адміністраціями ринків буде надана 1 серпня.

В павільйоні «Торговий дім» по вул. Папаніна до сьогодні використовуються тільки механічні ваги. Власник павільйону відмовляється здійснити заміну, мотивуючи це великими фінансовими витратами..

За словами начальника управління розвитку споживчого ринку та послуг Сергія Кудлаєнка підприємці, які порушують правила торгівлі на ринку та не замінять механічні ваги на електронні у відведений для цього термін, - з 1 серпня не будуть допускатись до здійснення торгівлі.

Окрім того, чиновники вважають, що головним додатковим стимулом для підприємців відмовитись від механічних вагів - стануть саме покупці, які радше купуватимуть продукти у тих підприємців, які вже це зробили, будучи впевненими, що на них не «погріють руки» і не зможуть обважити.


Переглядів: 3561
Поширень: 0