За словами фахівців, фактори, які стають причинами невідповідальної та небезпечної сексуальної поведінки носять комплексний характер. Типовим для сучасного суспільства є акселерація й пов\'язаний з нею ранній початок сексуальних відносин. Так, якщо наприкінці ХІХ-го століття менархе починалися у 17 років, то наприкінці ХХ-го століття у деяких дівчат - вже з 10 років, а в середньому - з 13-14 років.

Упродовж двох десятиріч різко зросла кількість підлітків, які здобувають перший сексуальний досвід у 13-14 років. Акселерація у сполученні з лібералізацією сексуальних норм і стандартів поведінки спричинила зростання рівня вагітностей і батьківства серед підлітків.

Ризик негативних наслідків ранніх сексуальних контактів підвищений, оскільки близько 35% перших сексуальних контактів здійснюються без застосування будь-яких контрацептивів.

Ситуація ускладнюється й тим, що підлітки досить часто хибно сприймають свій вік, оцінюючи насамперед його можливості для сексуального експериментування. Часом дівчата мають велику кількість сексуальних партнерів і відповідно сексуальних контактів, а статевому акту передує вживання алкоголю та інших наркотиків, що знижують рівень самоконтролю і підвищують ризик небажаної вагітності.

Одним з факторів, який стимулює початок сексуального досвіду, є тиск з боку групи однолітків, які вже пізнали "заборонений плід". У середовищі підлітків сексуальні контакти вважаються "модними", бажаними й символізують дорослість. Особливо це характерно для хлопчиків.

Слід зазначити, що серед причин, які призводять до ранньої сексуальної активності підлітків і вагітності дівчат у підлітковому середовищі в сучасній Україні та Росії, є засоби масової інформації (ЗМІ). Телевізійні канали активно використовують еротичні й навіть порнографічні фільми, пропагуючи й мало не нав\'язуючи, образ сексуальної, вільної від яких-небудь заборон особистості. Ужурналах, орієнтованих на дівчат-підлітків, типовими є статті з наступними назвами "Як стати сексуальною", "Як підкоритися бажанням чоловіка".

Молодіжна мода все більше і більше оголює тіло. Сформовані в цьому контексті підлітки, особливо дівчата, утворюють своєрідну "групу ризику", у тому числі потенційних - неповнолітніх матерів.

Низький соціально-економічний статус більшості громадян країни також можна пов\'язати із збільшенням кількості вагітностей серед неповнолітніх.

Причиною ранньої сексуальної активності, як вважають спеціалісти, є зокрема відсутність позитивної моделі батьківської поведінки, наслідки поганих взаємин у родині. Ранній початок сексуального життя в цих випадках "стає засобом самореалізації й водночас - спробою пошуку любові та розуміння. Брак любові з боку батьків викликає у дівчат бажання народити власну дитину для того, щоб компенсувати дефіцит батьківської турботи і любові. І навпаки: активна участь батьків у житті дитини в її розвитку, вихованні, довірчі сімейні стосунки є надійним захистом підлітка від раннього початку сексуальних відносин.

Небезпечна сексуальна поведінка є однією з масштабних соціальних проблем, характерних як для країн Заходу та Америки, так і для України. І, без сумнівів, дана проблема потребує вирішення, у тому числі й з використанням методів міждисциплінарного підходу. Лише об\'єднуючи зусилля медиків, соціальних працівників, психологів, педагогів, соціологів, політиків, керівників державних установ може стати на шлях компетентного вирішення проблеми.

Задача профілактичної роботи - переконати молодих людей добровільно і на тривалий термін змінити свою поведінку, зробивши її безпечнішою. Як цього досягти?

Наразі на Вінниччині реалізується проект «Інноваційні методи профілактики негативних соціальних явищ та захворювань, що передаються статевим шляхом серед молоді та підлітків». Проект підтриманий Грантом Президента України для обдарованої молоді. Втілює свої задуми у життя лікар дерматовенеролог, кандидат медичних наук, Анфілова Марина Родіонівна при постійні підтримці управління у справах сім‘ї та молоді обласної державної адміністрації. Проект розрахований не тільки на профілактику негативних соціальних явищ серед молоді та підлітків, а також на лікарів, соціальних працівників, педагогів, вчителів, які зможуть удосконалити свої методи профілактичної роботи завдяки новим інноваційним методичним матеріалам та рекомендаціям. Велика увага приділена розробці нових методів профілактичної роботи, які адаптовані відповідно вікових, статевих, соціальних та психологічних особливостей молодих людей. Розроблені матеріали поєднали в собі науковий підхід до вирішення соціальних проблем та практичний досвід, що дозволяє фахівцю, який буде реалізовувати чи окремий соціальний захід, чи профілактичну програму, врахувати всі недоліки та використати всі можливі переваги всіх методів ефективної профілактичної роботи.


Переглядів: 4793
Поширень: 0