Здоров\'я - безцінне надбання не тільки кожної людини, але і всього суспільства. При зустрічах, розставання з близькими і дорогими людьми ми бажаємо їм доброго і міцного здоров\'я, оскільки це - основна умова і запорука повноцінного і щасливого життя. Здоров\'я допомагає нам виконувати наші плани, успішно вирішувати основні життєві завдання, долати труднощі, а якщо доведеться, то й значні перевантаження.

На жаль, багато людей не дотримуються найпростіших, обґрунтованих наукою норм здорового способу життя. Люди, піддаючись згубним звичкам – тютюнопалінню, алкоголю та небезпечній статевій поведінці, активно вкорочують своє життя.

Ні для кого не секрет, що особливості сьогодення в Україні характеризуються зростанням соціально детермінованих захворювань (туберкульоз, СНІД, захворювання, що передаються статевим шляхом, наркоманія, алкоголізм).

Причини розповсюдження негативних явищ серед молоді тісно пов’язані з сьогоденною соціально-економічною нестабільністю в суспільстві, конкретною ситуацією і умовами виховання в сім’ї, недоліками в організації навчально-виховного процесу, низьким рівнем організації дозвілля, негативним впливом антигромадських формувань.

Просвітницька робота серед молоді щодо здорового способу життя у наш час є не дуже ефективною. Більшість молодих людей не мають усвідомлених, достатніх знань із таких гострих проблем, як запобігання наркоманії, алкоголізму, захворювань, що передаються статевим шляхом. Знання про шляхи збереження й зміцнення здоров\'я в навчальних закладах України реалізуються здебільшого формально, епізодично, без урахування об’єктивних тенденцій у молодіжному середовищі. До цього додається і вплив реклами, що пропагує стиль життя, пов\'язаний із вживанням алкоголю і наркотиків та вільними, ні до чого не зобов’язуючими, статевими відносинами. Багато в чому проблема обумовлена й тим, що слабшають зв\'язки між батьками і дитиною. Відносини в сім’ї перетворюються у формальну виховну процедуру, що викликає протест у дітей. Крім того, найчастіше підліткам немає чим зайняти дозвілля, і тоді вони шукають заняття, здатне одночасно компенсувати всі нереалізовані потреби. Тютюн, алкоголь, наркотики, статеве життя для них - це незвідане, заборонне, зв\'язане з ризиком і азартом, приносить задоволення і допомагає самоствердитися в групі однолітків.

Лікар-дерматовенеролог Анфілова Марина Родіонівна профілактикою негативних соціальних явищ займається вже давно і цього року навіть виборола грант Президента України на реалізацію проекту «Інноваційні методи профілактики негативних соціальних явищ та захворювань, що передаються статевим шляхом серед молоді та підлітків». У ході реалізації проекту було проведено численні зустрічі, лекції та тренінги з підлітками та молодими людьми різного віку в навчальних закладах різних рівнів акредитації, започатковано інтерактивний творчо-інтелектуальний конкурс «Я обираю …!», розробляються інформаційно-освітні матеріали, які стануть у нагоді фахівцям всіх рівнів для подальшої реалізації програм, спрямованих на профілактику негативних соціальних явищ в молодіжному середовищі.

Як зазначає Марина Родіонівна, сьогоднішня молодь достатньо рано дорослішає. Результати анонімного анкетування Вінницької молоді свідчать, що середній вік вступу в статеві стосунки для хлопців це – 13-14 років, а для дівчат – 14-15 років. Молоді люди вважать себе достатньо обізнаними щодо відомостей про наслідки статевого життя, і в той же час окрім СНІДу та іноді сифілісу не можуть назвати інші інфекції, які можуть передатись статевим шляхом, не знають яким чином насправді передаються статеві інфекції, їх наслідки для організму, ускладнення, які спричиняє тривалий перебіг хвороби в організмі. Молодь у переважній більшості (70-80%) практикує незахищений секс, без використання презервативу, мотивуючи це довірою до партнера, незручність першому запропонувати (особливо, дівчата) та зниженням сексуального задоволення.

Молоді люди відзначають, що вживання алкоголю та тютюну дозволяє їм відчути себе більш розкутими в інтимних стосунках, а досвід вживання наркотичних речовин є у 8-30 % молодих людей, в залежності від віку. Основними причинами першого вживання алкоголю та наркотиків були, у більшості випадків, цікавість, бажання наслідувати та бути «як всі», бажання причетності до дорослого життя, розчарування в житті й бажання пережити стрес. Таким чином, тютюн, алкоголь та наркотики стають невід\'ємною складовою молодіжної субкультури, компонентом спілкування й засобом самоствердження в молодіжному, особливо, підлітковому середовищі.

Тому батькам вкрай важливо вести довірливу розмову з молодими людьми, пояснювати їм всі наслідки небезпечної поведінки. В нагоді стануть консультації соціальних педагогів та лікарів. Надайте дитині всю інформацію, яка може стати їй корисною в складній ситуації.


Переглядів: 5674
Поширень: 0