Невдалі телефоні жарти про замінування сьогодні перебувають на особливому контролі у правоохоронців . Такі розваги надто дорого коштують і міліції, і тим, хто намагається пожартувати у такий спосіб. Про телефонних мінерів, їх виявлення та про кримінальну відповідальність за подібні жарти розповів на прес – конференції начальник Управління карного розшуку УМВС України у Вінницькій області Олександр Глянько.

Кожний дзвінок на «гарячу» лінію 102 не залишається поза увагою. Отримавши інформацію про замінування, на місця дислокації вирушають численні служби, зокрема міліція громадської безпеки, працівники Державтоінспекції, вибухотехніки, патрульно-постові та кінологи. В обов’язковому порядку – МНС та швидка допомога. Як правило, після дослідження усієї території та проведення огляду місця події, виявляється, що виклик хибний. Олександр Глянько запевнив, що сучасне технічне оснащення правоохоронців, дозволяє вираховувати горе – абонентів і притягувати їх до відповідальності. З початку року у Вінниці вже зафіксовано два подібних випадки. Нещодавно 12- річний підліток, щоб не писати контрольну роботу, зателефонував до міліції і повідомив про замінування школи. Того ж дня його виявили і, враховуючи вік неповнолітнього, провели з ним профілактичну роботу. Відповідно до статті 184 «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов\'язків щодо виховання дітей» Кодексу України про адміністративні правопорушення на батьків або осіб, які їх замінюють накладається штраф понад 8 тисяч гривень. Окрім цього, батькам неповнолітнього доведеться оплачувати усі витрати на викриття цього повідомлення, виїзди цілої бригади з числа представників правоохоронних органів та інших відомств. Сьогодні ці витрати оцінюють у суму від 36 до 40 тисяч гривень.

стаття 259 «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності» Кримінального кодексу України передбачає штраф або обмеження волі до п’яти років. Якщо ж комусь захочеться повторити кримінальний подвиг, то законодавством передбачено і позбавлення волі на строк до п\'яти років.

Правоохоронці вкотре звертають увагу громадськості на те, що подекуди, такий жарт може обернутися великими проблемами, як у законодавчому полі, так і моральному.


Переглядів: 3866
Поширень: 0